Ce este yaconul și ce beneficii are pentru organism
Dimensiune font:
Yaconul (Smallanthus sonchifoliuseste) o plantă perenă care se aseamănă foarte mult cu cartoful dulce, originară din America de Sud, care se cultivă în mod tradițional de mii de ani pentru rădăcinile sale tuberculate și care are o mare varietate de utilizări. Cu un gust bun, rădăcina de yacon este folosită pentru a se fabrica sirop de yacon, acesta fiind un bun înlocuitor al zaharului obișnuit, însă mult mai sănătos. Yacon este bogat în apă, fibre, minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor), vitamine și prebiotice. Totodată, această legumă este foarte scăzută în calorii, astfel încât poate fi un aliat de nădejde pentru cei care doresc să slăbească. Bruna Lyrio, un nutriționist cu specializare în nutriție clinică și estetică, spune că yacon reprezintă o sursă bună de fructooligozaharide (FOS), prebiotice, care nu pot fi absorbite în tractul digestiv și sunt fermentate de bacteriile intestinale benefice. Yaconul stimulează organismul să întrețină probioticele ajutând la menținerea unei bune digestii și a unui colon sănatos. Totodată, aceast tubercul este ideal și pentru diabetici, datorită conținutului mare de inulină. În loc să fie digerată, această inulină ajunge în intestin, unde acționează ca un prebiotic, ajutând la hrănirea și sporirea numărului de bacterii bune din tractul digestiv. De asemenea, efectul slab laxativ al yaconului reduce constipația, balonarea și alte afecțiuni gastro-intestinale mai grave, cum ar fi ulcerul gastric și cancerul de colon. Consumul de yacon curăță organismul de toxine și metale grele, scade colesterolul, conține și, totodată, favorizează absorbția mineralelor și a vitaminelor din celelalte alimente. Yaconul întărește imunitatea și contribuie la buna funcționare a creierului. Tubercul de yacon ajută la sănătatea ficatului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau