Ce pericole ascunde silimarina
Dimensiune font:
Steatoza și steatohepatita nonalcoolică sunt cele mai frecvente boli cronice ale ficatului în țările dezvoltate, afectând până la 20-40% din populația generală. Importanța și severitatea acestor boli este dată de riscul de progresie spre ciroză și insuficiență hepatică, dar și de riscul de cancer hepatic (hepatocarcinom), cancer colorectal și cancer mamar.
”Ce te faci dacă pacientul nu are nici sindrom metabolic, este foarte slab și totuși dezvoltă o steatohepatită? Acești pacienți trebuie urmpăriți activ, la șase luni. La SANADOR existaă un centru pentru boli hepatice unde pacienții pot fi monitorizați cu atenție, analizați și știi despre evoluția bolii respective. Ca tratament, nu-s mari progrese. Nu sunt medicamente spectaculoase. Eu folosesc din plin Silimarina”, a spus Dr Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie cu competențe în Endoscopie și Endoscopie Digestivă Terapeutică, de la Spitalul Clinic SANADOR, la DC News.
Drama cu Silimarina este că unii o autoadministrează fără să meargă la medic, fără nicio verificare la un centru de diagnostic.
”Este o mare greșeală. Aceste suplimente au efectul lor, dar este un efect destul de redus. Nu este unul decisiv”, a subliniat Dr Teodor Bădescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau