Ce se întâmplă când lumina soarelui intră în contact cu covid-19, de fapt. Cercetătorii sunt uluiți de efect
Dimensiune font:
O echipă de oameni de știință solicită cercetări mai aprofundate asupra modului în care lumina soarelui inactivează SARS-CoV-2 după ce a realizat că există o discrepanță evidentă între cea mai recentă teorie și rezultatele experimentale. Inginerul mecanic UC Santa Barbara, pe nume Paolo Luzzatto-Fegiz, și colegii săi au observat că virusul a fost inactivat de opt ori mai repede în experimente decât cel mai recent model teoretic prezis.
Ce se întâmplă când lumina soarelui intră în contact cu covid-19, de fapt
„Teoria presupune că inactivarea funcționează prin faptul că UVB a lovit ARN-ul virusului, deteriorându-l”, a explicat Luzzatto-Fegiz.
Dar discrepanța sugerează că se întâmplă ceva mai mult decât atât și a afla ce este acest lucru poate fi util pentru gestionarea virusului. Lumina UV, sau partea ultravioletă a spectrului, este ușor absorbită de anumite baze de acid nucleic din ADN și ARN. Dar nu toate luminile UV sunt la fel. Undele UV mai lungi, numite UVA, nu au destulă energie pentru a provoca probleme. Undele UVB de rază medie din lumina soarelui sunt responsabile în principal de uciderea microbilor și de punerea propriilor noastre celule în pericol de deteriorare de către Soare.
S-a dovedit că radiația UVC cu unde scurte este eficientă împotriva virușilor precum SARS-CoV-2. Dar acest tip de UV nu vine de obicei în contact cu suprafața Pământului, datorită stratului de ozon. „UVC este excelent pentru spitale”, a declarat co-autorul și toxicologul Universității de Stat din Oregon, Julie McMurry.
”Dar în alte medii – de exemplu, bucătării sau metrou – UVC ar interacționa cu particulele pentru a produce ozon dăunător”.
În iulie 2020, un studiu experimental a testat efectele luminii UV asupra SARS-CoV-2 în saliva simulată. S-a înregistrat că virusul a fost inactivat atunci când a fost expus la lumina soarelui simulată timp de 10-20 minute.
Ce arată studiul
„Lumina naturală a soarelui poate fi eficientă ca dezinfectant pentru materialele neporoase contaminate”, au concluzionat Wood și colegii săi. Acest studiu a constatat că virusul SARS-CoV-2 a fost de trei ori mai sensibil la UV în lumina soarelui decât gripa A, 90% din particulele coronavirusului fiind inactivate după doar o jumătate de oră de expunere la lumina soarelui, la prânz, vara. Prin comparație, iarna particulele infecțioase ușoare ar putea rămâne intacte zile întregi.
„Analiza noastră indică necesitatea unor experimente suplimentare pentru a testa separat efectele lungimilor de undă ale luminii specifice și ale compoziției medii”, concluzionează Luzzatto-Fegiz.
Având capacitatea acestui virus de a rămâne suspendat în aer pentru perioade îndelungate de timp, cel mai sigur mijloc de a-l evita în țările în care se desfășoară în mare măsură este încă distanțarea socială și purtarea măștilor unde distanța nu este posibilă. Dar este plăcut să știm că lumina soarelui ne poate ajuta în lunile mai calde.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau