Ce spun documentele furate de la Agenția Europeană a Medicamentului despre vaccinurile anti-COVID-19
Dimensiune font:
Documentele sustrase în urma unui atac cibernetic efectuat pe 9 decembrie asupra Agenției Europene a Medicamentului (EMA) au ieșit la suprafață pe Dark Web. Jurnaliștii de la Le Monde au reușit să recupereze o parte din documente. Este vorba despre aproximativ 20 de elemente care se referă în special la dosarul evaluării vaccinului Pfizer/BioNTech. Cuprinde, de asemenea, 19 e-mail-uri schimbate între 10 și 25 noiembrie între diverși responsabili ai agenției. EMA a declarat vineri, 15 ianuarie, într-un comunicat, că o parte din informațiile care au apărut pe net au fost „manipulate” de hackeri. Agenția europeană recunoaște totuși, într-o corespondență cu jurnaliștii de la Le Monde, că „e-mail-urile divulgate reflectă problemele și discuțiile care au avut loc”.
Într-o corespondență din 12 noiembrie, un responsabil al EMA semnalează, de exemplu, o discuție cu comisarul european al sănătății Stella Kyriakides. Aceasta se angajase „ca toate statele membre să primească vaccinul în același timp”. Motiv pentru care ea a insistat asupra importanței de nu le „forța” să utilizeze proceduri naționale din cauza termenelor impuse prin procedurile de autorizare oficiale. Potrivit unei directive UE, statele membre pot folosi medicamente neautorizate de EMA în caz de epidemie, notează Le Monde.
Pe 19 noiembrie, un înalt funcționar al EMA evocă o conferință telefonică cu Comisia Europeană care s-ar fi ținut „într-o atmosferă destul de tensionată, uneori chiar dezagreabilă, care dă de înțeles la ce s-ar putea aștepta EMA, dacă așteptările nu sunt satisfăcute, fie că așteptările sunt realiste sau nu”. A doua zi, într-un schimb de mesaje cu agenția daneză a medicamentului, același responsabil se declară surprins că Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, „a identificat fără dubii cele două vaccinuri care ar putea să fie aprobate înainte de sfârșitul anului (Pfizer/BioNTech și Moderna – n.r.). Există în continuare probleme cu amândouă”, sublinază funcționarul european. Problemele ridicate de experții europeni Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost distribuit în toate statele Uniunii Europene, care au început deja campania de imunizare a populației. Jurnaliștii de la Le Monde suspectează că selecția de documente „scăpate” pe Dark Web este îndreptată voit împotriva celor de la Pfizer. Descoperim astfel că în noiembrie agenția europeană formula trei „obiecții majore” față de acest vaccin: unele situri de producție nu fuseseră încă inspectate lipseau date privind loturile de vaccin care urmează să fie comercializate datele disponibile arătau diferențe calitative între loturile comerciale și cele care serviseră în timpul testărilor clinice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau