Ce știm despre Remdesivir și ce eficacitate are tratamentul pentru Covid-19 care ar putea primi autorizație de punere pe piață în UE

medic Vaccin-310x188

Dimensiune font:

| 18-05-2020 17:35

 Antiviralul Remdesivir, produs de compania americană Gilead, și care a început să fie administrat și în România pentru tratarea Covid-19, ar putea primi în următoarele zile o autorizaţie iniţială de punere pe piaţă, înainte să fie disponibile toate datele necesare cu privire la eficacitatea și efectele sale secundare. Deși cu rezultate modeste, Remdesivir este primul tratament care a demonstrat o oarecare eficacitate într-un test clinic cu peste 1.000 de pacienți.

Uniunea Europeană 
ar putea da în zilele următoare o autorizaţie iniţială de punere pe piaţă a medicamentului Remdesivir ca tratament pentru Covid-19, a spus directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, după ce cererea pentru Remdesivir a crescut în timp ce în acest moment nu există tratamente aprobate sau vaccinuri împotriva Covid-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat deja uzul compasional al Remdesivir ((permisiunea acordată de autoritățile de reglementare în cazul unui medicament neautorizat (experimental) pentru un grup extins de pacienți ce nu au opțiuni de tratament), iar acum EMA vrea să facă următorul pas în procedura de autorizare.


De asemenea, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat, în procedură de urgenţă, utilizarea medicamentului Remdesivir pentru tratarea pacienţilor care suferă de coronavirus, după ce președintele american Donald Trump și epidemiologul Anthony Fauci au spus că medicamentul experimental a dovedit un efect ''clar'' în tratamentul noului coronavirus.
  •  
”Datele arată că Remdesivir are un efect clar, semnificativ şi pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare'' la bolnavii de coronavirus, a dat asigurări, de la Casa Albă, Anthony Fauci.


Un reprezentant al acestei companii, Daniel O'Day, a declarat într-un interviu acordat postului CBS News că aceasta va dona guvernului american întregul ei stoc de Remdesivir, adică aproximativ 1,5 milioane de fiole, adăugând că obiectivul Gilead Sciences este ca acest tratament să ajungă şi la pacienţii Covid-19 din afara SUA, în ţările care aprobă folosirea acestuia.


Cele 1,5 milioane de fiole înseamnă între 100.000 şi 200.000 de tratamente, în funcţie de durata administrării, care poate fi de cinci sau zece zile, potrivit lui Daniel O'Day. El a mai spus că o parte din acest stoc poate fi accesibilă şi altor ţări, aşa cum Gilead a procedat şi în alte cazuri de studii clinice, posibilitate prevăzută în acordul dintre această companie şi Casa Albă.


Folosit în România

 



"Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România", a afirmat Tătaru.



Medicul Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a vorbit la Digi24 despre acest tratament.


"La nivel mondial sunt diferite încercări în terapia pentru COVID-19. Sunt studii clinice în diferite faze cu diferite scheme terapeutice, sunt tot felul de molecule noi sau unele care au fost folosite în terapii pentru alte afecțiuni care se încearcă în COVID. Remdesivir e unul dintre acestea. SUA are o experiență mai mare, iar studiile clinice arată o eficiență sporită față de celelaltate. Depinde și de țara care face studiul. China zice că nu a avut rezultate foarte bune cu Remdesivir, ei au rezultate mai bune cu produsele lor. E și un război economic”, a explicat Musta.


Studiul care a dus în SUA la autorizarea folosirii medicamentului

 



Studiul clinic - denumit "Test pentru tratament adaptiv anti-Covid-19" - care a fost efectuat cu sprijinul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, arată că pacienții care primesc Remdesivir se recuperează cu 31% mai repede.


"Pacienţi spitalizaţi cu forme avansate de Covid-19 şi simptome pulmonare care au primit Remdesivir s-au recuperat mai rapid decât pacienţi în situaţii similare supuşi unei proceduri placebo, conform analizării preliminare asupra datelor obţinute printr-un studiu clinic aleatoriu efectuat pe 1.063 de pacienţi, iniţiat pe 21 februarie", au anunţat Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA (NIH).


"Rezultatele preliminare arată că pacienţi care au primit Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% decât cei supuşi unei proceduri placebo. Mai exact, durata medie de recuperare a fost de 11 zile pentru pacienţii trataţi cu Remdesivir, comparativ cu 15 zile pentru cei din procedura placebo. De asemenea, rezultatele sugerează şi un beneficiu privind supravieţuirea, rata mortalităţii fiind de 8,0% în cazul grupului care a primit Remdesivir, faţă de 11,6% pentru grupul din procedura placebo", precizează Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA (NIH).


Anterior au fost totuși și studii care contraziceau succesul acestui medicament.


  •  


”Tratamentul cu Remdesivir nu accelerează vindecarea și nici nu reduce mortalitatea legată de Covid-19 în raport cu placebo", potrivit unui rezumat al studiului publicat de The Lancet.


"Din nefericire, testul nostru a arătat că, deși sigur și bine tolerat, Remdesivir nu a arătat un beneficiu negativ în raport cu placebo", a comentat autorul principal al studiului, profesorul Bin Cao, citat de Lancet.


Oricum ar fi, Remdesivir este primul tratament care a demonstrat o oarecare eficacitate într-un test clinic cu peste 1.000 de pacienți - chiar dacă efectele sunt considerate modeste.


Negocieri cu producători pentru furnizarea medicamentului în Europa

 


În timp ce presiunile pentru creșterea producției medicamentului cresc, Gilead a spus că discută cu mai mulți producători pentru a produce remdesivir pentru Europa și Asia până cel puțin în 2022.


Compania Gilead necogiază de asemenea cu mai mulți producători din India și Pakista pentru a le oferi licența de a produce remdesivir pentru țările în dezvoltare


În afară de Redesivir, președintele Agenției Europene a Medicamentului, Guido Rasi, a spus că alte tratamente împotriva Covid-19 care ar putea fi rapid disponibile sunt anticorpii mononucleali, care pot neutraliza noul coronavirus.


El a avertizat de asemenea că Europa ar putea să se confrunte cu lipsa unui vaccin împotriva Covid-19 anul acesta.
Pentru că vaccinul ar putea să se dezvolte în afara UE, capacitatea de producție a blocului comunitar ar putea fi insuficient pentru a satisface toate nevoile. Din acest punct de vedere, el a spus că UE ar trebui să aibă o strategie comună de a oferi primele doze medicilor și asistentelor.


Cum funcționează

 


Remdesivir funcționează prin blocarea ARN-ului polimarezei, o enzimă implicată în replicarea virusului, în interiorul celulei. Remdesivir vine într-o formă injectabilă, care este administrată o dată pe zi.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 21,9 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, Bl. E2, Sc. C, Parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara Nr. 70102-C1-U74, Nr. Cadastral 70102-C2-U74, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 48/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, Parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Ileana Stana Ionescu, internată la spital: „A fost luată cu salvarea”
02/06/2024 07:52

Andrei Ionescu (97 de ani) are sufletul negru de supărare din cauza sotiei sale, Ileana Stana Ionescu (87 de ani), femeia cu care este căsătorit de aproape sapte decenii. Contactat de Click!, celebrul actor ...

Psiholog: Unii copii au depresie chiar de la vârsta de 5 ani
01/06/2024 00:42

Tot mai multi copii suferă de anxietate sau depresie, chiar de la varsta de 5 ani, afirmă psihologul Aida Ivan. Cauzele principale sunt emotiile transmise de părinti si consumul excesiv de social media. Pla ...

Autorizația pentru vaccinul AstraZeneca a fost retrasă de Comisia Europeană. România a cumpărat 13 milioane de doze
01/06/2024 00:39

Comisia Europeană a retras autorizatia de comercializare in statele membre al UE vaccinul anti Covid dezvoltat de AstraZeneca Mai precis, din 7 mai, vaccinul cunoscut sub numele „Vaxzevria”nu va mai putea ...

Alianța Părinților: Apel către medicii ginecologi de Ziua Copilului
01/06/2024 00:27

Stimate Domnule Doctor, Vă rugăm să vă acordati cateva minute de intoarcere a privirii către oglinda dinlăuntru – constiinta - care este glasul lui Dumnezeu in om. Inevitabil, toti ne confruntăm, in ...

Povestea bizară a familiei care se deplasează doar în patru labe. Oamenii de știință vin cu explicația
01/06/2024 00:17

Descoperirea unei familii din sudul rural al Turciei a socat oamenii de stiintă din intreaga lume, dand nastere unui mister care a intrigat comunitatea academică timp de ani de zile. Ceea ce a inceput ca o ce ...

31 mai, Ziua Mondială fără Fumat. Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în lume în fiecare an
31/05/2024 13:07

În fiecare an, la data de 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu acest prilej, OMS, alături de parteneri, desfăşoară la nivel ...

Trombocitopenia și trombocitoza: cauze, simptome și tratamente
31/05/2024 09:43

Trombocitopenia si trombocitoza: cauze, simptome si tratamente  Sursa foto: Freepik  Trombocitopenia si trombocitoza sunt două afectiuni caracterizate printr-un număr anormal de trombocite in sang ...

Guvernul alocă 150 de milioane de lei pentru susținerea cuplurilor infertile
30/05/2024 15:31

Persoanele şi cuplurile infertile care au fost declarate eligibile anul trecut pentru sprijinul guvernamental, dar nu au beneficiat de el, trebuie să reia procedura de depunere a documentelor. Ministrul Fami ...

Microbiomul intestinal, gardianul sănătății noastre
30/05/2024 14:07

Microbiomul intestinal este termenul colectiv folosit pentru a descrie comunitatea de microorganisme care locuiesc in tractul digestiv uman. Aceasta include un număr uimitor de bacterii, care depăsesc in num ...

5 beneficii ale cireșelor pentru sănătate
29/05/2024 21:08

 Mai este putin si ne vom bucura de cele mai gustoase fructe, cu puternice efecte benefice asupra organismului. Abundă in vitaminele C si A, in minerale precum potasiul, magneziul si fierul si nici nu ing ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei