Ce trebuie să facă o persoană vaccinată care s-a infectat cu virusul Delta
Dimensiune font:
Deşi riscul ca o persoană imunizată să se infecteze cu varianta Delta a coronavirusului este de opt ori mai redus, această variantă reuşeşte uneori să păcălească anticorpii şi să îi imbolnăvească inclusiv pe cei cu schema completă de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiţă spun că evoluția bolii în cazul lor, însă, este alta decât în cazul persoanelor nevaccinate şi de multe ori, fac forme ușoare sau medii de boală, fără a fi nevoie de spitalizare sau de terapie intensivă. În plus, perioada de transmitere e mai scurtă.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat că este posibilă schimbarea metodologiei în cazul persoanelor vaccinate care se infectează. Perioada lor de izolare la domiciliu ar putea fi scurtată, conform doctorului. Este însă indicat, în continuare, ca persoana care descoperă că a fost infectată, în urma unui teste făcut acasă, să contacteze medicul de familie, potrivit digi24.ro.
„Dacă totuși suntem vaccinați cu schemă completă și ne infectăm, atitudinea medicală este cea ca pentru orice pacient care este diagnostica pozitiv, și anume: dacă avem o formă ușoară sau chiar asimptomatică, este important să ținem legătura cu medicul de familie, tocmai pentru a ne recomanda un tratament simptomatic pentru a controla acele simptome - poate să fie prezentă febra, durerile de cap, durerile în gât - și de a ne informa în legătură cu semne de alarmă ce pot să apară și atunci trebuie să mergem pentru o evaluare în spital”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.
Virusul, mai puţin contangios în cazul persoanelor vaccinate
„Din datele științifice pe care le avem la nivel internațional, pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede - moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate. Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a spus Valeriu Gheorghiță.
În cazul variante Delta, devii pozitiv în 4 zile
Anunțarea contacților este cu atât mai importantă cu cât infecția cu varianta Delta are o perioadă de incubație mult mai scurtă, atenționează Valeriu Gheorghiță. O persoană devine pozitivă la circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cât era considerată la varianta Alpha. Tocmai de aceea se răspândește mult mai ușor, pentru că timpul de dublare a cazurilor este mult mai redus.
Mai mult decât atât, în cazul infecției cu varianta Delta, persoanele devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebite de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore înainte de debutul simptomelor. Asta favorizează, iarăși, răspândirea mult mai ușoară a variantei Delta, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Persoanele vaccinate rămân însă cu o probabilitate foarte mică de spitalizare și de ajunge în terapie intensivă, dar orice persoană testată pozitiv necesită o supraveghere medicală corectă, care poate fi a medicului de familie.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau