Ce trebuie sa stim atunci cand cumparam peste. Recomandarile ANPC: Nu achizitionati produse cu suprafata mazguita, lipicioasa
Dimensiune font:
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) le recomanda celor care achizitioneaza peste, produs consumat predilect de sarbatoarea Floriilor, sa acorde o atentie deosebita aspectului exterior al produsului, sa urrmareasca modul de etichetare si sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru eventuale reclamatii.
ANPC prezinta deficiente descoperite in anii anteriori la comercianti, printre care peste proaspat amestecat cu peste alterat, scrmbie in vid, cu lichid in ambalaj, care din cauza devidarii prezenta consistenta moale si miros nespecific, hering din Norvegia vandut sub denumirea de scrumbie de Dunare, baby hering din Polonia, comercializat sub denumirea de oblet, peste vandut direct de pe paviment.
Tinand cont de consumul traditional de peste specific acestei perioade, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda o atentie sporita la achizitionarea de peste, a preparatelor din peste preambalate si a conservelor din peste.
"Va recomandam sa nu cumparati peste sau produse din peste din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare. Totodata, acesta nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si, astfel, riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur, care poate sa va afecteze sanatatea", transmit reprezentantii ANPC.
Pentru ca pestele si produsele din peste sa nu reprezinte un pericol pentru sanatate, recomanda consumatorilor sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
- Acordati o atentie deosebita aspectului exterior al produsului, pentru a va forma o prima apreciere asupra gradului de prospetime;
- Nu achizitionati produse cu suprafata mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai sau produse cu miros si culoare modificate, aspect de vechi etc.;
- Refuzati sa cumparati peste si produse din peste daca aveti indoieli asupra gradului de prospetime, calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Urmariti modul de etichetare a pestelui si a produselor din peste si nu cumparati produse preambalate neetichetate.
- Refuzati sa cumparati peste si produse din peste preambalate, pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau a depasit termenul;
- La cumpararea pestelui si produselor din peste, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba achizitia in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea produsului.
ANPC prezinta si situatii cu care inspectorii ANPC s-au confruntat in anii anteriori in ceea ce priveste vanzarea pestelui si a produselor din peste:
- chefal proaspat expus la comercializare pe pat de gheata care prezenta muschiul cu o consistenta flasca, burta moale umflata - amestecat cu chefal care era proaspat si fara deficiente;
- crap proaspat care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractati in orbite si burta moale) sau produsul era in afara datei limita de consum;
- scrumbie sarata, in vid, cu lichid in ambalaj, care din cauza devidarii prezenta consistenta moale si miros nespecific;
- macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitarii incorecte;
- conserve de "sardine in ulei natural" care aveau declarat pe eticheta o cantitate neta de 200 g si un continut de peste de 120 g, adica 60%, fata de minim 70% prevazut conform normelor legale;
- conserve de "sardine in ulei vegetal", conform declaratiilor de pe eticheta ("ingrediente: sardinella gibosa 72%, apa, ulei soia 5.6%") aveau un continut de apa in jur de 22%, fata de maximum 8% admis;
- file Pangasius cu glazura protectoare declarata de 20%, la care s-a determinat, dupa decongelare o proportie de glazura de peste 28%;
- cod congelat, provenienta Spania, pe a carui eticheta se declara glazura "0", iar in urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazura;
- produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fara mentionarea tuturor ingredientelor si neinscrierea datei durabilitatii minimale pe eticheta;
- utilizarea de denumiri improprii / mentiuni menite a induce in eroare consumatorii (hering provenienta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunare, baby hering provenienta Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).
O abatere frecvent intalnita in cadrul actiunilor de control, desfasurate in anii anteriori, este nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare, respectiv:
- peste expus in conditii necorespunzatoare, direct pe paviment;
- peste care prezenta modificari organoleptice - solzi desprinsi, consistenta flasca a muschiului;
- peste si produse din peste depozitate in afara spatiului frigorific la temperatura mediului ambiant, intr-un depozit neamenajat, impropriu si neautorizat;
- peste sarat (sprot si platica) depozitat in agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilita de producator.
ANPC ii asigura pe consumatori ca supravegheaza atent piata pentru a verifica modul in care operatorii economici isi desfasoara activitatea si le respecta drepturile .
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau