Ce trebuie sa stim despre serurile BioNTech Pfizer si Moderna

0000   media-147833598102430800

Dimensiune font:

| 04-02-2021 15:19

 De joi, 4 februarie, a inceput administrarea vaccinului Moderna la nivel national. Potrivit Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19, persoanele programate la vaccinare pentru doza I, in perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna si vor efectua rapelul la 28 de zile, in conformitate cu indicatiile producatorului acestui tip de vaccin.

Dupa realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei si tipul vaccinului administrat in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV), de unde platforma preia informatiile pentru generarea unei noi recipise in functie de tipul vaccinului.

La ce intervale de timp se administreaza rapelurile celor doua seruri

Reamintim faptul ca rapelul se administreaza potrivit indicatiilor producatorului, in functie de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer si la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinata cu Moderna va primi o noua recipisa pentru rapel si va fi informata cu doua zile inainte de prezentarea in centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia.
 

Mentionam faptul ca ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer si Moderna, utilizeaza tehnologia ce se
bazeaza pe ARN mesager. Acest tip de vaccin invata corpul sa creeze anticorpii necesari in lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregatiti sa lupte cu virusul real atunci cand persoana vaccinata este expusa la infectia cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager patrunde in celulele umane, unde transmite informatia necesara producerii proteinelor proprii virale, fata de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

 

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane intr-un interval de pana la 5-7 zile si nu influenteaza in vreun fel ADN-ul celular, avand in vedere ca nu patrund in nucleu.

Eficacitatea celor doua vaccinuri este aproximativ aceeasi. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% in prevenirea bolii COVID-19, in timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

Diferentele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer si Moderna

Conform autoritatilor romane, nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin impotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezinta o sansa in plus pentru a raspunde acestei nevoi.

"Cele doua variante de vaccin disponibile in Uniunea Europeana sunt foarte asemanatoare. Acest material urmeaza sa raspunda principalelor intrebari despre caracteristicile acestora.

Momentan, cererea pentru vaccinurile impotriva COVID-19 depaseste capacitatea de productie. Astfel, in acest moment, optiunea pentru una din cele doua variante se face pe criterii medicale, in functie de istoricul medical si de disponibilitatea celor doua tipuri de vaccin, in centrele de vaccinare", a transmis Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19.
 

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele doua vaccinuri

Ambele vaccinuri utilizeaza tehnologia ce se bazeaza pe ARN mesager. Acest tip de vaccin invata corpul sa creeze anticorpii necesari in lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregatiti sa lupte cu virusul real atunci cand persoana vaccinata este expusa la infectia cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager patrunde in celulele umane, unde transmite informatia necesara producerii proteinelor proprii virale, fata de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane intr-un interval de pana la 5-7 zile si nu influenteaza in vreun fel ADN-ul celular, avand in vedere ca nu patrund in nucleu.

Cat de eficiente sunt cele doua vaccinuri impotriva COVID-19

Eficacitatea celor doua vaccinuri este aproximativ aceeasi. Vaccinul BioNTech Pfizer (Cominarty) are o eficacitate de 95% in prevenirea bolii COVID-19, in timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune inca masura in care previn si infectia asimptomatica cu virusul SARS-CoV-2. Protectia pe termen lung nu poate fi cunoscuta cu exactitate pana in prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Cine se poate vaccina

Varsta:

Vaccinul Cominarty este aprobat pentru utilizare incepand cu varsta de 16 ani, in timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la varsta de 18 ani.

Sarcina si alaptarea:

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care sa includa femei insarcinate sau care alapteaza, insa studiile preclinice nu arata ca ar exista efecte daunatoare asupra fertilitatii, sarcinii sau a fatului. Nu este cunoscut daca vaccinul influenteaza alaptarea.
 

Conform EMA, nu sunt raportate riscuri in legatura cu alaptarea (https://www.ema.europa.eu/en/documents/report/propylene-glycol-used-excipient-report-published-support-questions-answers-propylene-glycol-used_en.pdf).

In ambele situatii se recomanda consultarea prealabila a medicului pentru a fi luate in considerare riscurile si beneficiile individuale.

Cate doze trebuie facute

Ambele vaccinuri necesita doua administrari - pentru Comirnaty rapelul se administreaza la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Profilul de siguranta

Reactiile adverse sunt de regula usoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere in brat, la locul administrarii, oboseala, dureri de cap, frisoane, dureri musculare si articulare, febra, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reactii adverse apar ca urmare a stimularii sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan si apar mai frecvent la tineri si dupa cea de-a doua doza.

Cum se distribuie?

Ambele vaccinuri necesita lanturi de frig (conditii de temperatura care trebuie respectate in timpul stocarii si distributiei). Vaccinul Moderna se recomanda a fi stocat la -20 grade C, in timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80 grade C. Dupa decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8 grade C, in timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8 grade C.

Fiecare flacon de Comirnaty contine 5 doze de vaccin, in timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna contine 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesita dilutie prealabila cu ser fiziologic inainte de a fi administrat, in timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

In concluzie, din punct de vedere al sigurantei si eficacitatii cele doua vaccinuri sunt similare, diferentele fiind importante mai degraba pentru organizarea logistica (stocare, transport, administrare etc.).

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei