Cele mai bune alimente pentru femeile aflate la menopauză. Beneficiile estrogenilor naturali
Dimensiune font:
Alimentația femeii la menopauză trebuie să conțină toate principiile nutritive, acordând o atenție specială prevenirii obezității, atrag atenţia specialiştii.
De asemenea, alimentele trebuie să conțină fibre în cantități suficiente pentru o bună digestie. Preparatele din soia nu trebuie să lipsească, la fel și fasolea, ciupercile, cerealele, semințele și nucile, precum și fructele și legumele proaspete.
Dintre mineralele și vitaminele cu rol esențial la menopauză, cele mai importante sunt calciul și vitamina D, cu rol în prevenirea osteoporozei. Doza zilnică de calciu recomandată este de 700 miligrame și o putem extrage din lactate, cereale, soia, spanac, varză, semințe de susan, fasole albă, smochine uscate.
Vitamina D este la fel de importantă, promovând absorbția intestinală a calciului. Necesarul zilnic la menopauză este de 10 micrograme. Un rol la fel de important în prevenirea osteoporozei îl are vitamina K.
Combaterea riscului cardiovascular
Riscul cardiovascular se combate prin consumul de acizi grași polinesaturați din pește și uleiuri presate la rece. Mai sunt de interes aportul de vitamina B6 și magneziul, cu rol în echilibrul sistemului nervos. Trebuie amintite și produsele stupului, cu efecte benefice la menopauză,în special polenul și lăptișorul de matcă.
Specificul menopauzei îl reprezintă modificările hormonale, în special reducerea până la dispariție a secreției de estrogeni . Cele mai frecvente simprome sunt: tulburările vegetative, cu valurile de căldură numite bufeuri, cu transpirațiile diurne și, mai ales nocturne, creșterea în greutate, uscăciunea pielii și a mucoaselor, vertijurile, depresia, insomnia, iritabilitatea, tulburări de concentrare.
Medicii avertizează că un efect important al menopauzei este creșterea riscului de apariție a osteoporozei.
Funcțiile estrogenului în organism sunt nenumărate, începând de la reglarea ciclului menstrual, a aparatului reproducător, a tractului urinar și a sistemului cardiovascular și până la menținerea densității osoase și a sănătății pielii și părului, potrivit doc.ro.
Beneficiile estrogenilor naturali
Fitoestrogenii sunt substanțe asemănătoare hormonilor estrogeni și se găsesc în plante. Există peste 300 specii care conțin fitoestrogeni, iar aceștia fac parte din 5 clase importante,dintre care, izoflavonele sunt regăsite în cele mai multe specii.
Plantele cel mai des folosite pentru fitoestrogeni sunt: salvia, boabele de soia, semințele de in, cerealele, lucerna, trifoiul, semințele de mărar, rădăcina de lemn dulce.
În ce priveşte combaterea osteoporozei cu un preparat pe bază de extract de soia, tratamentul va fi pe termen lung, cu recomandarea de a se efectua anual osteodensitometriei, îndeosebi după vârsta de 60 ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau