Cele patru vaccinuri anti-COVID autorizate de Comisia Europeana: avantaje si dezavantaje
Dimensiune font:
Comisia Europeana a autorizat pana acum patru vaccinuri impotriva COVID-19, mai exact Pfizer, Moderna, AstraZeneca si Johnson&Johnson. Acestea sunt diferite din mai multe puncte de vedere, cum ar fi al eficacitatii, al tehnologiei folosite, al dozelor administrate si al intervalului dintre cele doua.
Pfizer
Vaccinul Pfizer foloseste ARN mesager, are o eficacitate de 95%, se administreaza doua doze, la un interval de 21 de zile si poate sa fie stocat pana la sase luni, la o temperatura de -80 de grade Celsius, in conditiile in care flaconul nu a fost desfacut. Pe termen scurt, se poate stoca pana la cinci zile, la o temperatura cuprinsa intre doua si opt grade Celsius.
Moderna
Vaccinul Moderna foloseste ARN mesager si are o eficacitate de 94,1%. Se administreaza in doua doze, la interval de 28 de zile. Pe termen lung se poate stoca pana la sase luni, la -20 de grade Celsius, iar pe termen scurt pana la 3 de zile, la 2-8 grade Celsius.
AstraZeneca
Vaccinul AstraZeneca utilizeaza vector viral nereplicativ, are o eficacitate de 60% si se administreaza in doua doze, la interval de 56 de zile. Pe termen lung si pe termen scurt se pastreaza pana la sase luni, la 2-8 grade Celsius.
Johnson&Johnson
Vaccinul Johnson&Johnson utilizeaza vector viral nereplicativ, are o eficacitate de 67% si se administreaza intr-o singura doza. Pe termen lung se poate stoca pana la 24 de luni, la -20 de grade Celsius, iar pe termen scurt pana la trei luni, la 2-8 grade Celsius.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau