Chisturi la sân: cum le recunoști și cum pot fi tratate?
Dimensiune font:
Chisturi la sân: cum le recunoști și cum pot fi tratate? Chisturile la sân reprezintă formațiuni umplute cu lichid, dezvoltate în interiorul sânului. Apariția lor poate fi singulară sau multiplă (mai multe formațiuni pot cauza dezvoltarea unui chist complex). Deși sunt o sursă de îngrijorare, cele mai multe dintre chisturile la sân identificate prin palpare și teste de imagistică sunt benigne. Majoritatea chisturilor mamare nu necesită tratament de specialitate. Dacă medicul identifică un chist complex, dureros sau de dimensiuni considerabile, poate recomanda aspirarea lichidului pentru a reduce dimensiunea și a ameliora durerea. În unele cazuri, poate fi necesară excizia chirurgicală.
Chisturi la sân: cauze și factori de risc: Există mai multe cauze posibile pentru apariția chisturilor la sân: * fluctuațiile hormonale (în special, cele legate de ciclul menstrual); * leziunile sau traumatismele la nivelul sânilor; * infecțiile mamare; * afecțiuni precum fibroza sau mastopatia fibrochistică.
Factorii de risc pentru apariția chisturilor mamare includ: * vârsta (mai frecvente la femeile de peste 35 de ani); * istoricul familial de boli mamare; * consumul de alcool și fumatul; * obezitatea; * terapia de substituție hormonală; * stilul de viață sedentar; * consumul de alimente bogate în grăsimi; * nivelurile ridicate de stres; * expunerea la radiații.
Simptomele chisturilor la sân. Simptomele chisturilor la sân pot varia în funcție de dimensiunea și poziția acestora. În unele cazuri, ele pot fi complet asimptomatice, fiind descoperite doar în cadrul unor examinări de rutină. Printre cele mai comune semne ale prezenței unui chist mamar se numără durerea sau disconfortul în zona sânului și prezența unei mase palpabile.
Uneori, chisturile pot provoca schimbări vizibile la nivelul sânului, cum ar fi îngroșarea pielii sau inversarea mamelonului. Autoexaminarea sânilor este un instrument extrem de util în depistarea timpurie a chisturilor.
Aceasta constă în palparea atentă a sânilor în căutarea formațiunilor neobișnuite.Se recomandă ca această examinare să fie efectuată lunar. Dacă în urma autoexaminării se descoperă o anumită anomalie, următorul pas este consultarea unui specialist.
Chisturi mamare (la sân): diagnostic și tratament. Pentru identificarea chisturilor mamare: * examinarea fizică a sânilor: medicul va palpa sânii pentru a verifica prezența unor mase anormale; * mamografia: test de imagistică ce utilizează razele X pentru depistarea chisturilor mamare; * ecografia mamară: test de imagistică realizat cu ajutorul undelor sonore pentru a crea o imagine a sânului; poate ajuta la stabilirea tipului de chist depistat; * puncția aspirativă cu ac fin: în anumite cazuri, medicul poate folosi un ac mic pentru a extrage o probă de lichid din chist; lichidul este apoi analizat la microscop pentru a exclude diagnosticul de cancer.
Tratament chist mamar: * monitorizare: în cazul în care chistul este benign, de mici dimensiuni și nedureros, medicul poate recomanda doar monitorizarea periodică; * puncție aspirativă cu ac fin: procedură ce permite atât diagnosticarea, cât și tratarea; dacă lichidul este eliminat integral, de obicei, chistul nu reapare; * tratament medicamentos: în unele cazuri, specialistul poate prescrie medicamente pentru a regla fluctuațiile hormonale și a reduce simptomele; * excizie chirurgicală: poate fi recomandată doar atunci când rezultatele puncției cu ac fin nu sunt cele sperate.
Tratamentul pentru chisturile la sân variază în funcție de dimensiune, simptome și rezultatele investigațiilor.
Chisturile la sân sunt foarte frecvente, iar in majoritatea cazurilor, nu reprezintă un risc ridicat pentru pacientă. Cu toate acestea, monitorizarea și suportul oferit de medicul specialist sunt deosebit de importante pentru un management corect al acestor formațiuni. Dacă te confrunți cu un chist mamar, te poți programa pentru un consult de specialitate la secția de Ginecologie din cadrul Spitalului Memorial.
Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului specialist. Pentru a beneficia de un diagnostic pus în mod corect, dar și de un tratament eficient pentru chisturile la sân, solicită ajutorul medicului ginecolog și nu ignora această problemă de sănătate, chiar dacă nu se manifestă prin dureri sau disconfort!
SURSE: https://www.medicalnewstoday.com/articles/186084; https://www.webmd.com/breast-cancer/benign-breast-lumps
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau