Copii obezi, dar subnutriți. Pericolul care crește în România. Medic nutriționist: „Le facem viața mai grea hrănindu-i prost“
Dimensiune font:
Crezând că le fac un bine, părinții și bunicii îndoapă copiii cu tot felul de alimente nesănătoase, în cantități și la momente nepotrivite, uitând că în alimentație „calitate“ înseamnă altceva.
Românii nu se pot lăuda cu un stil de viață sănătos. Adepții unei alimentații consistente, abundente și deseori lipsite de vitamine, ei își cresc copiii în aceeași notă. De aceea, nu este de mirare că România ocupă locuri fruntașe în tot felul de clasamente internaționale care pun în balanță alimentația și hrana efectivă. Dar românii nu sunt singurii din lume deficitari la așa ceva.
Medicul nutriționist Vlad Roșca din Arad spune că obezitatea a crezut enorm în ultimii ani la nivel mondial, atât de mult încât putem să o numim epidemie.
„Este ceva patologic ce se propagă enorm de repede la nivel mondial. Raportându-ne doar la țara noastră, suntem pe locul doi la obezitate în rândul copiilor. De aici deducem că viitorul nu sună bine. Viitorul copiilor cu pricina arată a afecțiuni cardiovasculare, diabet, boli hepatice, boli articulare, etc. Întrebându-ne cum s-a ajuns la această gravă problemă, răspunsurile sunt multe: industrializarea, evoluția marketingului în rău, diversitatea și variantele nocive expuse la raft și multe altele“, arată dr. Vlad Roșca.
În opinisa, dintre toate cauzele, cele mai importante sunt: lipsa de educație alimentară, sedentarismul, stilul de viață defectuos și neglijența personală. Acestea formează tabloul clinic al obezității în rândul copiilor.
„Principala autoritate este întotdeauna părintele. Din familie pleacă cele mai importante conduite și implicit conduita alimentară. Sunt conștient că trăim într-o mișcare continuă în care timpul e limitat și e ușor să dăm copiilor câțiva bănuți să își cumpere ceea ce își doresc să mânânce decât să petrecem timp în bucătărie pentru ei și pentru noi. Acest obicei nu face decât să creeze o problemă care va costa mai mulți bani, mai mult timp și mai multă suferință în următorii ani“, adaugă nutriționistul.
Copiii trebuie hrăniți corect
Vlad specifică faptul că părinții își doresc numai lucruri bune pentru copiii lor, să îi vadă fericiți, dar omit uneori cele mai importante lucruri. Copiii trebuie hrăniți corect nutrițional pentru a evita carențele care le vor face viața mai grea. Un copil hrănit greșit se va confrunta cu stări de oboseală în primă fază, apoi celelalte manifestari clinice, până se va ajunge la obezitate.
„Dacă mâncăm mult nu înseamnă că suntem hrăniți. Calitatea este mai importantă decât cantitatea și decât gustul. Este în regulă să se bucure și de dulciuri sau mâncăruri nesănătoase, dar asta trebuie să fie o ocazie, nu un obicei. Părinții trebuie să rămână autoritate și să rămână raționali la nevoile copiilor mai mult decât la dorințele lor. Uneori trebuie să fim părinți «răi» pentru ca mai târziu să realizeze copiii că suntem părinți «buni»“, specifică Vlad Roșca.
Medicul mai subliniază că nutriția este un factor-cheie în dezvoltarea fizică, mentală și emoțională a unui copil, iar acest start de multe ori coincide cu restul drumului prin viață: această „pierdere a timpului“ în bucătărie pentru copil și implicit pentru familie este inferioară timpului, costurilor și greutățile bolilor cronice ce vor avea să vină în urma neglijenței“.
Efectele emoționale, grave
Pe medic cel mai tare îl îngrijorează partea psihologică a copiilor cu obezitate. Pe lângă efectele asupra sănătății fizice, foarte grave sunt cele de natură mental-emoțională.
Copiii cu obezitate, când ajung adolescenți, trăiesc drame și duc războaie psihologice din cauza acestei probleme. Din păcate, acestea sunt ca un lanț, se asociază între ele. De la frustrare, la marginalizare, introvertire, depresie, până la boli alimentare precum bulimia, mâncatul compulsiv etc.
„Probabil că aici este și momentul în care părinții realizează faptul că fiul/fiica lor se confruntă cu mai mult decât o problemă a greutății. Tot atunci realizează neglijența de a lua măsuri devreme. Obezitatea, atât infantilă, cât și în rândul adulților, limitează și îngreunează viața. Greutatea în plus este asemeni unei greutăți cu sintagma unei poveri pe umerii purtătorului. Din punctul meu de vedere, mediatizarea acceptarii este promovată într-un mod total greșit. E în regulă și sănătos să combatem hărțuirea față de cei cu probleme în sensul acesta, dar nu trebuie complăcut în acceptare și susținere a bolii“, mai adaugă medicul nutriționist.
El arată că dacă acceptăm și promovăm acest lucru nu facem nimic altceva decât să susținem boala. Obezitatea trebuie combătută, nu acceptată sub sintagma indiferentă: „E bine și așa“.
„Deloc de neglijat este faptul că persoanele cu obezitate sunt în mare parte subnutrite. Pare ciudat, dar supraalimentarea nu este mereu de calitate, iar deficiențele nutriționale sunt prezente la această problemă“, încheie dr. Vlad Roșca.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau