Covid-19: Dacă faci doza 3, vei mai primi un act. Ce trebuie să știi dacă rămâi cu două doze
Dimensiune font:
Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2 va începe, în România, pe 28 septembrie. „Vom primi inclusiv adeverință de vaccinare”, a spus Andrei Baciu.
Doza trei se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza trei cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).
„Vom primi inclusiv adeverință de vaccinare. La nivel de certificat de vaccinare, lucrurile nu vor fi necesare pentru a fi considerat cu schemă completă. (...) Deci, mâine (n.r când începe vaccinarea cu doza trei), o persoană vaccinată cu două doze va fi, în continuare, considerată a fi cu schemă completă de vaccinare. Deci, va rămâne în acest fel, dar cei care se vaccinează cu a treia doză - și le recomand tuturor să o facă - vor primi o adeverință de vaccinare, pentru că este un act medical, până la urmă”, a spus, luni seară, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.
„A treia doză vine și îmbunătățește, ne protejează în continuare de infectare, însă cel mai important e că ne protejează de îmbolnăvire. E mare diferență între infectare și îmbolnăvire. Vaccinul ne protejează de îmbolnăvire și de situații complicate”, a mai spus Andrei Baciu.
Amintim că doza trei este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe.
Programarea persoanelor pentru administrarea dozei trei
„Se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.
Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, a precizat CNCAV.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau