Cozi uriașe la medicii de familie
Dimensiune font:
Reîncepe alergătura după scrisori medicale sau pentru o simplă rețetă. Din această lună, medicii de familie nu mai pot elibera rețete online. Singurele excepţii sunt cele ale bolnavilor cronici. Tot din această lună, nu mai pot fi date nici consultații la distanță, cu unele excepţii. Măsurile au fost posibile în ultimii doi ani, pe perioada stării de alertă generată de pandemia de COVID-19. Odată cu încetarea stării de alertă, avem deja aglomeraţie în faţa cabinetele medicilor de familie.
Din această lună, medicii de familie nu mai pot acorda consultaţii fără cardul de asigurat sau online, prin telemedicină, cum mai spun unii. Sunt însă şi excepţii. „La finalul perioadei de alertă, începând cu luna aprilie, reţetele online pot fi date pentru pacienţii cronici care nu necesită o monitorizare şi o evaluare, dar care necesită doar o repetare a prescripţiei medicale. De altfel, online putem face şi un interviu şi o evaluare fără a vedea pacientul efectiv. În momentul în care eliberăm reţeta îl întrebăm cum se simte şi ce alte investigaţii şi analize a mai făcut în perioada în care nu ne-am mai văzut. Pacienţii cronici pot beneficia de prescripţia medicală şi de consultaţii online pentru afecţiunile cronice. Nu mai pot benefica de consultaţii online pacienţii acuţi şi subacuţi”, a declarat dr. Anca Deleanu, preşedintele Medicilor de Familie Iaşi.
Odată cu ieşirea din starea de alertă și reintroducerea restricțiilor de prescriere în medicina de familie, anumite medicamente pentru bolile cronice nu mai pot fi date de medicul de familie decât dacă acest lucru este specificat într-o scrisoare medicală emisă şi semnată de medicul de specialitate din ambulatoriu sau spital. Trebuie ţinut cont şi de faptul că aceşti medici trebuie să aibă contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Numărul pacienţilor consultaţi depăşeşte cu mult numărul consultaţiilor plătite
Deja la cabinetele medicilor de familie a crescut adresabilitatea, nu doar din cauză că aceştia nu mai pot acorda consultaţiile online, ci pentru că pur şi simplu doresc o consultaţie faţă în faţă. „Lumea vine, doreşte consultaţie efectivă făcută de medicul de familie. Practic, numărul pacienţilor consultaţi depăşeşte cu mult numărul consultaţiilor plătite. Cei mai mulţi medici de familie fac foarte multe consultaţii pro bono. Noi suntem limitaţi la numărul de servicii şi consultaţii pe care trebuie să-l oferim zilnic”, a spus dr. Deleanu.
Pentru a evita aglomeraţia din faţa cabinetelor, medicii de familie recomandă pacienţilor să îşi facă o programare prealabilă, pentru ca ei să se poată organiza pe diferite paliere orare, funcţie de servicii oferite de cabinet. „Nu ne dorim cozi la cabinetele de medicina familiei și nici pacienți care să se îmbolnăvească așteptând cu orele pe holurile cabinetelor. În timpul programului de lucru acordăm consultații pentru afecțiuni acute sau subacute, consultații pentru afecțiuni cronice, consultații preventive, vaccinare, testare, eliberare adeverințe. Emitem totodată şi alte acte medicale precum certificatele de concediu medical pentru perioada de izolare COVID-19”, a spus dr. Deleanu.
Medicii de familie spun că ar trebui să fie folosit în continuare sistemul de medicina online, mai ales acolo unde nu pot ajunge sau pentru persoanele vârstnice sau greu deplasabile. „Sistemul de telemedicină ar trebui să fie funcţional şi în continuare, mai ales pentru zonele deficitate, mai ales că sunt persoane care au o serie întreagă de probleme de deplasare”, a precizat dr. Anca Deleanu.
La rândul lor, cei care au boli cu potenţial care necesită izolare trebuie să treacă măcar o dată prin cabinetul medicului de familie sau al medicului de specialitate. Asta pentru că în cazul bolilor care au potențial epidemic diagnosticul poate fi pus doar în baza unei evaluări clinice, biologice și paraclinice și a unui consult de specialitate boli infecțioase. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau