Cum decontaminăm o mască de protecție
Dimensiune font:
În contextul pandemiei COVID-19, există o penurie la nivel mondial de măști respiratorii sau măști filtrante (FFP). Din cauza deficitului acestor dispozitive, ele trebuie utilizate prioritar în unitățile medicale, când se efectuează proceduri generatoare de aerosoli. Au fost testate mai multe proceduri de decontaminare a măștilor de protecție respiratorie în caz de penurie.
Deși măștile FFP sunt autorizate pentru o singură utilizare, au fost propuse o serie de abordări pentru a optimiza utilizarea lor, inclusiv metode de raționare și/sau de decontaminare și reutilizare în contextul planificării pregătirii pentru pandemii de gripă, precum și din cauza recentei penurii grave din cadrul pandemiei de COVID-19.
Curățarea și decontaminarea măștilor se poate face prin:
Sterilizarea cu abur, o procedură folosită în mod normal în spitale.
Vapori de peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Masca și-a menținut
funcția chiar și după 10-20 de cicluri de vapori de peroxid de hidrogen.SARS-CoV-2 este inactivat rapid de vaporii de peroxid de hidrogen..
Iradierea cu ultraviolete germicide, o metodă promițătoare, care utilizează efectul germicid al radiațiilor UV-C. Decontaminarea și reutilizarea măștilor prin iradiere cu ultraviolete germicide pot fi eficace, dar la aplicarea acestei metode trebuie ținut cont foarte atent de modelul măștii, de tipul de material și de design.
Soluție alcoolică. Etanolul este cunoscut ca fiind foarte eficient la inactivarea SARS-CoV-2.
Soluțiile pe bază de clor (înălbitor) sunt cunoscute ca fiind eficiente la inactivarea SARS-CoV-2, dar utilizarea lor la decontaminarea măștilor respiratorii este puternic descurajată din cauza efectului lor asupra mai multor componente (de exemplu, benzi metalice nazale, agrafe, pernița de nas etc).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau