Cum îi otrăvesc pe români multinaționalele din alimentație
Dimensiune font:
Sunt câteva dintre cele mai consumate alimente de pe masa românilor şi, totodată, adevărate "bombe" pline de E-uri. Este vorba despre pâine, pateu şi supă la plic.
Specialiştii de la Organizaţia pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons au analizat etichetele mai multor astfel de produse din supermarketuri şi au constatat că ele sunt pline de E-uri, sare şi zahăr în cantităţi mult mai mari decât cele acceptate.
De exemplu, 50% din tipurile de pâine analizate conţin E-uri. În plus, pâinea de pe piaţă are o cantitate de zaharuri cuprinsă între 0,22 g şi 7 g.
În ceea ce priveşte sarea, cantitatea este cuprinsă între 0,1 g şi 2,3 g, ceea ce înseamnă enorm, spun experţii.
Cei de la InfoCons au verificat 50 de produse de pâine care proveneau de la România Hypermarche SA, Auchan, Carrefour, Lidl, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea, Boromir, Oltina, Velrom, Smart Food Solutions S.R.L şi Vel Pitar.
"Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conţină doar făină, drojdie şi apă, ci şi tot felul de substanţe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr.
Aşadar, gândiţi-vă bine când cumpăraţi o pâine, pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviş cu doar două felii de pâine, deoarece conţin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva", atrage atenţia Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.
Mai exact, "din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în pâine, 50% din produse au în compoziţie E-uri. Numărul de aditivi alimentari variază între 0 şi 4.
Mai exact, 8% din produse au în compoziţie 4 E-uri; 4% din produse au în compoziţie 3 E-uri; 14% din produse au în compoziţie 2 E-uri; 24% din produse au în compoziţie 1 aditiv; 50% din produse nu au în compoziţie E-uri", mai spune sursa citată.
Pateul de porc, cu apă şi slănină
La sortimentele de pateu de porc analizat, specialiştii InfoCons au descoperit că 77,5% din produse conţin slănină şi doar 15% au în compoziţie ficat de porc.
Experţii precizează că au fost analizate 40 de produse de la 14 producători.
"Din punct de vedere al ingredientului principal: 45% au în compoziţie ca prim ingredient apa, 37,5% au în compoziţie ca prim ingredient ficatul de porc, 12,5% au în compoziţie prim ingredient slănină, 5% au în compoziţie prim ingredient alt tip de carne", mai arată cei de la InfoCons.
Cele mai multe E-uri au fost descoperite în anumite produse de la Bucegi, Antrefrig, Pikok şi Mandy. Produsele de la Scandia par cele mai curate din acest punct de vedere, însă au o mulţime de grăsimi şi acizi graşi saturaţi.
Pateu de pasăre, dar cu porc
În ceea ce priveşte pateul de pasăre, s-a identificat că peste 40% au apă ca ingredient principal, 2,70% din produse au în compoziţie alt tip de carne şi că 64,86% din produse au E-uri.
„Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie: 92% au în compoziţie proteină animală din/de porc; 92% au în compoziţie slănină; 22% au în compoziţie şorici; 40% au în compoziţie ficat de porc, proteină animală din porc şi slănină; 70% au în compoziţie ficat de porc, proteină animală din porc, slănină şi sorici”, spun experţii.
Supă la plic cu peste 10 E-uri
Supa la plic poate conţine până la 10 E-uri şi cu 156% mai multă sare decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, informeazează specialiştii de la Info Cons.
Cele mai multe E-uri au fost găsite în supa de la Vifon, Nissin, dar şi în unele produse de la Maggi şi Kania.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau