Cum interpretezi analizele de urină. Care sunt modificările anormale
Dimensiune font:
Modificări la nivelul urinei semnalează prezenţa unor boli sau dezechilibre. Dr. Soysaler Andreea-Cezara, medic specialist medicină internă, ne explică mai multe.
Cum se recoltează urina
Se va recolta prima urină de dimineață, imediat după trezire. Urina poate fi ușor contaminată cu bacterii, celule și alte substanțe, de aceea este indicată curățarea zonei genitale cu apă și săpun înainte. Urina trebuie recoltată din mijlocul jetului urinar, într-un recipient steril (urocultor). Nu se vor atinge pereții interiori ai urocultorului, iar la final, capacul se va strânge etanș. În cazul femeilor, analiza nu se face în perioada menstruală. Proba trebuie să ajungă la laborator în cel mult 2 ore.
Ce modificări pot să apară
Densitatea urinară evaluează capacitatea rinichiului de filtrare a plasmei, prin determinarea concentrației de ioni din urină. În cazul diabetului, hipertensiunii și al bolilor renale cronice, apar modificări de creștere sau scădere.
Ph-ul urinar exprimă nivelurile de aciditate sau alcalinitate ale urinei. Urina acidă poate duce la formarea calculilor urinari, iar cea alcalină poate indica prezența unei infecții urinare.
Hematuria (sânge în urină) poate indica o tulburare a coagulării sângelui sau poate fi efectul administrării medicamentelor anticoagulante.
Bilirubina și urobilinogenul. Bilirubina în urină poate fi un indicator al dezintegrării globulelor roșii. Este posibil să nu fie eliminate eficient de ficat, de aceea, se poate sugera boala hepatică sau litiaza biliară.
Prezența nitriților poate sugera o infecție a tractului urinar.
Leucocitele în urină sunt asociate cu infecții urinare sau pot indica o problemă renală severă.
Proteinele. Proteinuria (proteine în urină) poate să apară în stări infecțioase, febrile, afectare cardiacă. Cetonele în urină se formează în timpul descompunerii unei cantități mari de grăsimi. Pot apărea în urina celor cu diabet, în lipsa unui control terapeutic și dietetic adecvat, crescând aciditatea la nivel sangvin (cetoacidoză diabetică).
Prezența glucozei apare în diabet și în alte boli (endocrinologice, hepatice, pancreatice) sau în sarcină.
Bacterii și parazițialături de număr mare de leucocite indică, de obicei, o infecție a tractului urinar. Levurile (ciupercile) pot apărea în urina pacienților cu diabet.
Paraziții pot apărea ocazional în urină, fiind rezidenți ai tractului urinar sau fiind identificați ca urmare a contaminării urinei.
>Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau