Cum ne afectează trecerea la ora de vară și cât timp resimțim efectele? Sfaturile unui psiholog

000000 ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 26-03-2023 20:55

 Trecerea la ora de vară ne poate da peste cap ceasul intern multora dintre noi și ne poate cauza probleme cu somnul cel puțin în prima săptămână după această schimbare. Schimbarea orei îi afectează atât pe adulți, cât și pe copii, în cazul cărora studiile au constatat rezultate mai scăzute la științele exacte studiate în prima săptămână după trecerea la ora de vară, comparativ cu săptămâna anterioară. În cazul adulților, trecerea la ora de vară este asociată cel mai adesea cu tulburări de somn, însă studiile arată și un risc ușor mai crescut de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei.

 
 

Hotnews.ro a stat de vorbă cu Florina Anichitoae, psiholog clinician, psihoterapeut și doctorand în psihologie, despre efectele trecerii la ora de vară și cum putem traversa mai ușor această perioadă.

De ce ne afectează schimbarea orei?

Fiecare persoană are un ritm circadian intern sau, altfel spus, un ceas intern, care se aliniază la ora externă și care este afectat atunci când apar schimbări ale orei, respectiv primăvara și toamna, spune psihologul. Totuși, se pare că schimbarea orei la cea de vară are efectele negative cele mai mari pentru că apare o schimbare a ceasului cu o oră înapoi, lucru care implică o reducere a nivelului de somn. Ritmul circadian sau ceasul intern reglează funcții precum somnul și perioada de trezire, programul de masă, sistemul endocrin, diviziunea celulară, tensiunea arterială, imunitatea și multe altele.

Deși impactul schimbării de oră a fost frecvent comparat cu schimbările care apar atunci când călătorim în alte zone ale lumii în care ceasul este diferit cu o oră față de țara din care locuim, se pare totuși că resincronizarea organismelor noastre în cele două situații este diferită.

Consecințele clinice ale schimbării orei se regăsesc pe un continuum ale căror capete pornesc de la absența percepută a oricărui efect la unii dintre noi, și trec la un nivel de disconfort resimțit, care poate uneori să persiste până la următoarea schimbare a orei, în cazul altora, arată Florina Anichitoae.

Există în literatura de specialitate studii care s-au uitat la măsura în care oamenii sunt afectați de schimbarea orei. Ce s-a demonstrat este că apare o creștere semnificativă în latența somnului care ar putea să ia forma unei dificultăți de ajustare la noile ore de culcare și a persistenței ceasului intern care să rămână setat pe ora de dinaintea schimbării. În plus, persoanele afectate de schimbarea orei resimt oboseală și somnolență crescute pe parcursul zilei. Cei care au o calitate scăzută a somnului sau o durată mai scurtă în mod obișnuit sunt indivizii cei mai la risc pentru a resimți efectele schimbului de oră. De asemenea, s-a observat și faptul că unele persoane au avut nevoie de o ajustare de cel puțin o săptămână la noua oră. Există un efect cumulat al pierderii de somn, atât în ceea ce privește adormitul seara, cât și trezitul dimineață, care se ajustează treptat după noua oră.

Florina Anichitoae, psiholog clinician, psihoterapeut și doctorand în psihologie / Foto: Arhiva personală 

 

 Efectele, resimțite cel mai mult în prima săptămână

Există studii care s-au uitat la măsura în care efectul schimbării orei impactează numărul accidentelor rutiere ca urmare a oboselii resimțite din această perioadă. Deși există și cercetări care n-au găsit nicio relație, totuși, unele studii au demonstrat că apare o creștere cu 10% a accidentelor rutiere în prima săptămână de la schimbarea orei. Alte studii au observat o incidență mai mare chiar și la 14 zile după modificarea orei, mai ales în timpul după-amiezelor.

Ce mai arată unele cercetări este că în prima zi de luni de după schimbarea orei, oamenii au tendința de a accesa mult mai frecvent site-uri cu conținut din sfera de divertisment în timpul orelor de muncă, iar explicația ar fi că nivelul redus de somn afectează procesele de reglare emoțională, cu precădere cele implicate în inhibiția comportamentelor contraproductive sau de tipul procrastinării.

O cercetare care a rezumat rezultatele tuturor studiilor existente în literatură pe tema riscului de infarct miocardic acut și care a inclus peste 100.000 de oameni, a evidențiat că există un risc ușor mai crescut, dar semnificativ de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei (numărul de cazuri de infarct fiind mai mare cu aproximativ 5%) și nu a fost identificată vreo diferență între femei și bărbați.

 

În ceea ce privește copiii, s-a observat că rezultatele pentru științele exacte au fost mai scăzute în săptămâna imediat următoare schimbării orei, comparativ cu rezultatele obținute cu o săptămână înainte.

Sfaturi pentru a trece mai ușor peste schimbarea orei

Există unele recomandări cu privire la ajustarea mai bună la schimbările produse în corp de modificare orei, arată psihologul Florina Anichitoae:

  • Asigurarea unei cantități adecvate de somn cu o săptămână înainte de trecerea la noua oră este încurajată și ar putea ajuta la tranziția ulterioară.
  • Încercarea de a ne culca mai devreme în prima săptămână după apariția noii ore.
  • Limitarea utilizării ecranelor cu lumină albastră înainte de a ne culca, așa încât impactul acestora să nu afecteze în plus față de schimbările deja datorate trecerii la ora nouă.
  • Limitarea activităților mentale și a exercițiilor intense înainte de culcare, pentru a-i permite corpului să se pregătească de adormire, integrând noile schimbări.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Un magazin vindea alimente expirate de doi ani: inspectorii s-au îngrozit când au văzut
09/06/2023 14:49

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Covasna a amendat cu 5.000 de lei o firmă din judeţ care comercializa produse alimentare expirate, informează Agerpres. Potrivit conducerii instituţie ...

Salarii mai mari în sănătate, asistenţă socială, apărare, ordine publică şi securitate naţională
09/06/2023 09:37

Salariile de bază ale personalului din sănătate şi asistenţă socială şi din apărare, ordine publică şi securitate naţională se majorează de la 1 iunie la nivelul stabilit de Legea-cadru privind sa ...

Autoritățile europene au luat-o pe arătură. Vor să vaccineze anti-Covid cu 3 doze copiii sub 5 ani
09/06/2023 09:30

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) si Agentia Europeană pentru Medicamente (EMA) au cerut statelor UE să administreze trei doze de vaccin anti-Covid, adaptat la noile subvariante O ...

Situație alarmantă - O treime dintre români riscă să facă ciroză hepatică!
08/06/2023 23:38

* „Se estimează că 1 din 3 persoane este afectată de una din formele NAFLD (ficat gras simplu, steatohepatită sau ciroză). Incidenta NAFLD creste cu aproximativ 1% pe an, in paralel cu pandemia obezi ...

Salariile unor angajaţi din Sănătate, Asistenţă Socială, Apărare şi Ordine Publică vor fi aduse la grila din 2022
08/06/2023 11:30

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi că Guvernul urmează să aprobe ordonanţa de urgenţă prin care salariile unor angajaţi din Sănătate, Asistenţă Socială, Apărare şi Ordine Publică vor fi adus ...

Medicii de familie isi vind pacientii la grămadă, precum vitele, cu 30.000 de euro pachetul!
08/06/2023 08:00

Un fenomen ingrijorator se perpetueaza in Romania dupa mai bine de 15 ani, desi a avut loc o asa-zisă reforma medicală, in urma careia medicii au primit salarii sporite, uriase chiar in raport cu alti angajat ...

Primul proces din România privind morții din pandemie și jaful financiar făcut pe seama acestora
08/06/2023 07:15

Luni, 29 mai, la postul de televiziune Realitatea, Maria Vasii a abordat tangentiual acest subiect si a făcut următoarea afirmatie: „Un spital din Romania, si anume Spitalul din Arad, a primit 2 mld de eur ...

Program-pilot de combatere a obezității în Anglia
07/06/2023 14:40

Marea Britanie va lansa un program pilot pentru a analiza modul in care noile injecţii săptămanale pentru slăbit, cum ar fi Wegovy (Semaglutide) de la Novo Nordisk, pot fi administrate mai multor pacienţi ...

Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bună CARNE!
07/06/2023 13:08

Profesorul Mircea Beuran a vorbit, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Romania TV, despre semnele cancerului de stomac. Îndrăgitul profesor ne dezvăluie principalele semne ale cancerului. ...

Planul Național de luptă împotriva Cancerului. Alexandru Rogobete (secretar de stat): „Încetați să vă mai faceți campanie pe suferința oamenilor!”
07/06/2023 12:59

Dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat in Ministerul Sănătătii, face un apel pentru partide si pledează pentru conturarea unui „Plan National de luptă impotriva Cancerului”, de către specialisti, nu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei