Cum trece prin boală un pacient COVID care a fost vaccinat. ”Majoritatea au simptome ușoare, asemenea unei infecții respiratorii”
Dimensiune font:
Sunt persoane care, deși sunt vaccinate cu unul dintre serurile anti-COVID-19 aprobate, se infectează cu una dintre variantele coronavirusului. Unii au simptomatologie ușoară și de multe ori infecția trece neobservată, ca și cum ar fi o răceală, alții ajung la spital poate chiar în ATI.
Cu toate acestea, medicii spun că în cazul celor vaccinați trecerea prin boală este mai ușoară față de cazurile celor neimunizați.
Dr. Beatrice Mahler: ”Este o diferență importantă între simptome”
Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală spune că, ”din datele publicate până în prezent, comparând infecția cu tulpina Delta în statele care trec deja prin acest val și comparând modul de manifestare al infecției la persoanele vaccinate, versus cele nevaccinate, se constată o diferență importantă între simptome.
În sensul că persoanele vaccinate, în marea lor majoritate, dezvoltă simptomatologie ușoară: tuse ușoară, nas care curge, stare generală alterată, dar nu mai prezintă decât foarte rar febră, lipsa mirosului, lipsa gustului, pe când persoanele nevaccinate au tot același tablou pe care îl cunoșteam și înainte, cu febră înaltă, lipsa mirosului, lipsa gustului, dureri de cap,dureri musculare”.
Însă, și cei vaccinați pot face forme severe. ”Cu siguranță, evoluția spre forme severe este indicată de aceleași simptome: greutate în respirație, presiune care apasă pieptul și incapacitatea de a desfășura activitatea zilnică.
Simptomatologia a rămas aceeași dacă ne referim la formele severe, fiind însă diferită doar la debut și la formele ușoare între vaccinați și nevaccinați”, a mai spus medicul.
Și cu toate acestea, persoanele vaccinate pot ajunge la terapie intensivă. ”Este vorba despre persoanele care au comorbidități și care deși vaccinate au imunitate scăzută, la care vaccinul nu a reușit să inducă un număr de anticorpi suficient de mare care să asigure protecție”, a mai arătat doctorul Mahler.
Beatrice Mahler mai spune că o persoană infectată trebuie să țină legătura în permanență cu medicul de familie care îi va prescrie medicația în funcție de simptomatologie iar dacă starea se agravează să sune la 112.
Dr. Marius Geantă: ”Există o categorie de persoane, din fericire puține, care care dezvoltă forme mai grave”
Președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină, doctorul Marius Geantă, a explicat pentru Ziare.com că ”majoritatea celor vaccinați care se infectează, au simptome ușoare care sunt cele ale unei infecții respiratorii ca tuse, dureri de cap. Se pare că pierderea gustului și a mirosului este mai rar întâlnită în acest caz.
Există însă și o categorie de persoane, din fericire foarte puține, care au nevoie de internare și care dezvoltă forme mai grave, însă acestea seamănă din punct de vedere clinic cu ceea ce știam din valurile anterioare”.
”Pe de altă parte, nu am văzut date despre faptul că tinerii ar putea să facă forme mai grave, în valul patru. Am văzut opinii, însă nu date”, a mai precizat doctorul Marius Geantă.
Specialistul consideră că, ”beneficiile vaccinării trebuie, de fapt, cuantificate la nivelul fiecărei persoane. Adică fiecare persoană care ia decizia să se vaccineze sau nu, trebuie să aibă în vedere că în foarte multe situații, vaccinându-te cu variantele complete te protejează față de apariția formelor grave de boală”.
Potrivit celui mai recent raport al autorităților, în România au fost confirmate 286 de infectări noi și 5 decese, la 24 de ore. La terapie intensivă sunt internați 121 de pacienți.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau