De ce mor oamenii în somn? Explicațiile experților în domeniu
Dimensiune font:
Când ne gândim la propria noastră mortalitate, moartea în somn la bătrânețe pare adesea cea mai puțin înspăimântătoare și probabil nedureroasă cale de urmat pentru mulți dintre noi.
Moartea în somn se poate întâmpla la orice vârstă fiind adesea un șoc imens pentru prieteni și familie, lăsând multe întrebări fără răspuns. Deci, de ce exact oamenii mor în somn? Pot fi prevenite astfel de decese?
Cercetările sugerează că prea mult sau prea puțin somn este asociat cu un risc mai mare de mortalitate în general, dar nu există dovezi clare care să demonstreze acest lucru.
Experții susțin că majoritatea oamenilor care mor în somn fac acest lucru ca urmare a unor probleme comune de sănătate, iar în unele cazuri este posibil să ne reducem riscul de a muri peste noapte.
”Moartea în somn este de obicei legată de inimă, plămâni sau creier”, a declarat pentru Newsweek dr. Milind Sovani, consultant în medicină respiratorie (pneumolog) la Nottingham University Hospitals NHS Trust din Marea Britanie.
”Ocazional, persoanele cu diabet pot muri în somn din cauza nivelurilor scăzute de glucoză”.
Sovani mai declară că afecțiunile mai complicate sunt și ele un factor, adăugând că un tânăr pacient de 30 de ani a murit recent în somn de boala Pompe, o tulburare de stocare a glucozei care provoacă slăbiciune musculară și dificultăți de respirație.
Însă, este bine de reținut că majoritatea cauzelor care duc la decese nocturne pot fi gestionate pentru a reduce riscul.
Factori de risc și menținerea sănătății
Poziția în decubit dorsal - întins pe spate - pe care o asumă mulți oameni în timp ce dorm poate afecta volumul plămânilor, spune Sovani, adăugând că respirația pe timp de noapte poate fi afectată și de afecțiuni precum paralizia diafragmei, mușchiul care controlează respirația.
Afecțiunile neurologice precum epilepsia pot prezenta, de asemenea, riscuri. Persoanele cu epilepsie refractară sunt mai predispuse la un sindrom cunoscut sub numele de Moarte Subită Neașteptată în Epilepsie (SUDEP), despre care se crede că este cauzată de convulsii care afectează funcțiile respiratorii, cardiace și electrocerebrale ale corpului.
Cercetările publicate în 2018 în Frontiers in Neurology au descoperit că SUDEP era mai probabil să apară în timpul nopții sau la primele ore ale dimineții.
În mod similar, hipertensiunea arterială care nu este controlată poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale, care pot fi fatale și pot apărea în timpul somnului.
Alte afecțiuni care sunt mai susceptibile să se agraveze noaptea includ insuficiența cardiacă și apneea în somn, care determină oprirea respirației în timpul somnului.
Persoanele cu apnee obstructivă în somn, o formă a afecțiunii, au de peste 2,5 ori mai multe șanse de a experimenta moarte subită cardiacă între miezul nopții și 6 dimineața, potrivit unui studiu realizat de Cleveland Clinic în 2017.
Studiul a mai constatat că persoanele de peste 60 de ani au cel mai mare risc de moarte subită cardiacă.
Deși formele ușoare ale afecțiunii nu trebuie întotdeauna tratate, cazurile mai severe pot fi tratate cu un dispozitiv cunoscut sub numele de aparat CPAP, care pompează aer într-o mască pe care o poartă noaptea persoana cu afecțiuni.
Alte tulburări cardiace, cum ar fi aritmiile sau ritmurile anormale ale inimii, pot fi, de asemenea, periculoase dacă nu sunt gestionate, spune Sovani.
Persoanele cu aceste afecțiuni sunt adesea echipate cu stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantabile; primul folosește pulsurile pentru a determina inima să bată într-un ritm normal, în timp ce cel de-al doilea monitorizează ritmurile inimii și eliberează un șoc dacă le detectează pe cele periculoase.
Afecțiunile cronice precum hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea pot contribui la starea generală de sănătate precară și pot crește probabilitatea complicațiilor.
Gestionarea acestor afecțiuni și menținerea unui stil de viață sănătos pot ajuta la reducerea riscurilor.
Citește și...
7 lucruri care ți se întâmplă când mori
Există o mulțime de cercetări științifice legate de ce se întâmplă după ce oamenii își părăsesc corpurile când mor și apoi se întorc după ce au petrecut puțin timp în lumea spirituală. Mii de astfel de declarații ale acestor oameni care au fost atât de aproape să plece dintre cei vii ne oferă informații care ne ajută să ne facem o părere mai completă despre ce ne așteaptă după ce murim.
În unele declarații se vorbește despre iad, și in cele mai multe despre Rai, însă mai există și o altă față a monedei care trebuie analizată.
Doctorul Michael Newton un psiholog specializat în hipnoterapie, și-a hipnotizat pacienții pentru a-i scăpa de experiențe traumatizante din trecut care îi împiedicau să se vindece. Curând, el a descoperit că era capabil să aducă la lumină întâmplări care nici măcar nu au avut loc în această viață, ci la graniță.
În carțile sale, Călătoria sufletelor și Destinul sufletelor, el dezvăluie câteva dintre cazurile la care a lucrat tip de peste 4 decenii. Surprinzător, declarațiile făcute de cei ajunși la granița dintre viață și moarte..
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau