De la urină la mercur: Cum a fost tratată acneea de-a lungul istoriei

acneea-despre-sanatatea-ta

Dimensiune font:

| 14-08-2022 17:45

 În prezent, pentru a trata acneea, celebra erupție cutanată cauzată de înfundarea și/sau inflamarea glandelor sebacee ale pielii, se folosesc diverse tipuri de compuși chimici, cum ar fi alfa-hidroxi-acizii sau beta-hidroxi-acizii, foarte cunoscuți în dermocosmeticele care alcătuiesc rutina de îngrijire a tenului, revoluționate de Coreea de Sud și folosite în toată lumea.

Puterea concentrată și din ce în ce mai mult organică și naturală a produselor cosmetice permite controlul acneei pe corpul unei persoane, curățând pielea cu proprietățile lor exfoliante și, de asemenea, eliminând imperfecțiunile ce rămân după erupții.

Dacă nu este tratată, acneea îngreunează atât viața socială a unei persoane, cât și sănătatea acesteia, evoluând în chisturi și noduli mari și adânci, care pot fi extrem de dureroase, cu cicatrici ce mai pot fi eliminate doar cu laserul. 

 

Și, deși poate părea o problemă modernă, acneea a deranjat oamenii timp de sute de ani de-a lungul istoriei, chiar și în vremuri în care remediile și formele de tratament erau tulburătoare.

Coșurile, o problemă de când lumea…

Foto: iStockPhoto.com
 

În Grecia Antică, Aristotel și Hipocrate asociau deja acneea cu pubertatea, datorită începutului creșterii bărbii, când bărbații obișnuiau să prezinte primele semne.

În Papirusul Ebers, unul dintre cele mai importante tratate medicale din lume, scris în jurul anului 1550 î.e.n., vechii egipteni se refereau la inflamație cu termenul „aku-t”, care însemna „furunculi”, „răni”, „pustule” sau orice fel de umflătură. 

 

În încercarea de a vindeca problema, egiptenii și mesopotamienii foloseau amestecuri de sulf ca soluție extremă, dar eficientă, deoarece acesta absoarbe grăsimea din piele și restabilește echilibrul pH-ului, deschizând porii înfundați și eliminând bacteriile care provoacă apariția acneei.

De asemenea, în tratament se foloseau frunze de patchouli, despre care se spunea că întărește pielea și reduce producția de sebum, precum și lapte acru, care conține acid lactic, același folosit astăzi în dermocosmetice, fiind considerat un exfoliant ușor care ajută la reducerea coșurilor și a semnelor de îmbătrânire.

Medicina tradițională chineză, însă, vedea acneea cu un ochi mai tehnic, considerând că inflamația era legată de căldura acumulată în organism din cauza incapacității de a digera alimentele grele.

Prin urmare, acneea era tratată prin consumul de plante și alimente considerate revigorante pentru organism, cum ar fi frunzele de culoare verde închis și echinaceea. Dar și chinezii erau fanteziști și foloseau uneori flori de piersic, deoarece credeau că demonii cauzează inflamația. 

 

Photo: Unsplash.com
 

Pe de altă parte, grecii antici erau mai imaginativi, medicul Theodosius scriind că „ștergându-ți fața cu o cârpă umedă în momentul exact în care o stea căzătoare apare pe cer, dispare un coș”. În cele din urmă, grecii au optat pentru recoltarea sării de la Marea Moartă pentru a usca acneea.

Romanii antici foloseau o varietate de tratamente, de la alaun, carne de crocodil și ulei de Cipru, până la băi în brânză și frecarea feței cu frunze de praz și scorțișoară. A fost nevoie de 200 de ani pentru ca scorțișoara să fie asociată cu întărirea pielii feței în tratamentele cosmetice. 

 

Un pic mai scârbos…

Foto: iStockPhoto.com
 

În Evul Mediu, oamenilor li s-a spus că acoperirea feței cu o mască al cărei ingredient principal era mercurul – unul dintre cei mai toxici compuși de pe Pământ – ducea la o scădere a inflamației acneei, însă efectul era exact invers.

Substanța toxică nu numai că sporea inflamația, ci aducea și alte consecințe nefaste asupra sănătății. Este de așteptat, așadar, ca această perioadă să înrăutățească în mod deosebit îngrijirea pielii și modul în care oamenii tratau acneea, deoarece se bazau în principal pe metode superstițioase sau mistice ca tratamente. 

 

Una dintre acestea era urinoterapia, care presupunea aplicarea urinei pe piele cu scopul de a reduce erupțiile. Urina este compusă din 95% apă și 5% uree, un exfoliant natural, folosit chiar și astăzi ca o componentă în multe produse de îngrijire a pielii.

Cu toate acestea, concentrația de uree din urină este atât de mică, încât efectul asupra pielii sau acneei era neglijabil. A fost nevoie de anii 1950 pentru ca medicii să ajungă la concluzia că antibioticele pot controla sau combate acneea, deși la acea vreme s-a folosit penicilina ca metodă de tratament, dovedindu-se ineficientă.

Abia în anii 1980 și 1990 au fost lansate medicamente eficiente, cum ar fi cele care conțin izotretinoină, o substanță derivată din vitamina A, pentru a combate definitiv problema.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei