Diabetul, dușmanul dulce. Tot ce trebuie să știe un bolnav
Dimensiune font:
În ultimii ani, cazurile de diabet au cunoscut o creştere alarmantã. În România, peste un milion de persoane suferã de aceastã afecţiune, iar 3 la sutã din total sunt copii. Diabetul de tip 2 este apreciat de cãtre specialişti ca fiind o adevãratã problemã globalã şi este ca fiind o „epidemie” care trebuie stopatã prin programe guvernamentale şi educative.
Diabetul este o tulburare a metabolismului glucozei, element de bazã ce furnizeazã energia de care are nevoie organismul. El apare din cauza unui defect de producere a insulinei de cãtre pancreas sau din cauza incapacitãţii celulelor de a utiliza corect glucoza (rezistenţa la insulinã). În ambele cazuri, glucoza se acumuleazã în sânge, favorizând apariţia hiperglicemiei. Existã 3 tipuri de diabet:
-- diabetul de tip 1 sau insulinodependent, care afecteazã mai ales copiii şi tinerii adulţi şi care apare din cauzã cã pancreasul nu mai produce deloc sau destulã insulinã;
-- diabetul de tip 2 sau diabetul zaharat (non-insulinodependent), cel mai frecvent tip, care apare în general dupã vârsta de 40 de ani şi care rezultã ca urmare a rezistenţei la insulinã;
-- diabetul gestaţional, care se manifestã în timpul sarcinii şi care dispare la naştere. Cele mai mari probleme sunt complicaţiile pe care le produce aceastã afecţiune, deteriorarea vaselor de sânge şi a nervilor fiind foarte întâlnite. De aici pânã la probleme cardiace ori insuficienţa renalã nu mai este decât o chestiune de timp. Diabetul este o boalã insidioasã, sistemicã, al cãrei final nu este dintre cele mai fericite. Tratamentele medicamentoase trebuie însoţite obligatoriu de cele medicamentoase. Un ajutor binevenit este şi cel din sfera terapiilor complementare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau