Directorul OMS anunță o nouă pandemie: 'Va apărea un alt virus'
Dimensiune font:
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a susținut un discurs la reuniunea miniștrilor sănătății și finanțelor din G20, din 29 octombrie. El atrage atenția asupra pericolului unei noi pandemii.
„Sunt sigur că atunci când această întâlnire a fost planificată pentru prima dată, cu toții am sperat că pandemia se va termina. Nu este. Din cauza variantei Delta, cazurile și decesele cresc din nou la nivel global, inclusiv în multe dintre propriile țări.
Deși vaccinurile salvează vieți, ele nu opresc transmiterea, motiv pentru care fiecare țară trebuie să continue să folosească fiecare instrument, inclusiv măsuri personalizate de sănătate publică și sociale, în combinație cu teste, tratamente și vaccinuri.
Ieri, OMS și partenerii noștri au publicat noul Plan Strategic și Buget pentru Accesul la Acceleratorul de Instrumente COVID-19, cu o cerere de 23,4 miliarde de dolari SUA pentru a se asigura că testele, tratamentele și vaccinurile ajung acolo unde este cel mai necesar.
36% din populația lumii este acum complet vaccinată. Dar în Africa, este doar 6%.
Vă mulțumim că recunoașteți importanța obiectivelor OMS de a vaccina cel puțin 40% din populația tuturor țărilor până la sfârșitul anului 2021 și 70% până la jumătatea lui 2022.
Pentru a ne atinge obiectivul de 40%, avem nevoie de alte 550 de milioane de doze. Asta înseamnă producție de aproximativ 10 zile. După cum spune prietenul meu Gordon Brown, mai mult de jumătate din acest număr rămâne nefolosit în țările dvs. și ar putea fi trimis imediat.
Este adevărat că un grup mic de țări au anumite limitări, pe care ne străduim să le soluționăm.
Dar pentru majoritatea țărilor, este pur și simplu o chestiune de aprovizionare insuficientă.
Depășirea barierelor în aprovizionare este punctul central al Grupului de lucru al liderilor multilaterali pentru extinderea instrumentelor COVID-19 – și îi mulțumesc Kristalinei, David și Ngozi pentru parteneriatul și conducerea lor.
Dar avem nevoie de ajutorul vostru.
Avem nevoie de acele țări care au atins deja ținta de 40% să schimbe programele de livrare a vaccinurilor cu COVAX;
Avem nevoie de acele țări care și-au făcut angajamente generoase să doneze vaccinuri pentru a îndeplini aceste angajamente urgent;
Avem nevoie de acele țări care produc vaccinuri pentru a permite fluxul transfrontalier gratuit de vaccinuri finite și de materii prime și pentru a facilita schimbul de know-how, tehnologie, licențe și IP;
Și avem nevoie de producători să prioritizeze și să își îndeplinească contractele cu COVAX și AVAT în regim de urgență.
Chiar dacă luptăm pentru a pune capăt acestei pandemii, trebuie să învățăm lecțiile pe care ni le învață și să ne pregătim pentru următoarea.
Este o certitudine biologică că, la un moment dat, va apărea un alt virus pe care pur și simplu nu îl putem conține.
Putem lua măsurile acum pentru a ne pregăti pentru acel virus, pentru a-l detecta și pentru a răspunde rapid când apare.
Deci de ce avem nevoie?
În primul rând, guvernarea.
Amenințările la nivel înalt necesită un angajament politic la nivel înalt, așa că vă îndemnăm să susțineți înființarea unui Consiliu de finanțare a amenințărilor sănătății.
De asemenea, căutăm sprijinul dumneavoastră pentru un acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind pregătirea și răspunsul la pandemie, la Sesiunea Specială a Adunării Mondiale a Sănătății de luna viitoare.
În al doilea rând, finanțarea.
Susținem ideea unei noi facilități internaționale de finanțare pentru pregătirea și răspunsul la pandemie, construită pe instituțiile financiare existente.
Și în al treilea rând, avem nevoie de o OMS consolidată, împuternicită și finanțată durabil, în centrul arhitecturii globale a sănătății.
Excelențe, permiteți-mi să vă las cu trei cereri concrete:
Finanțați integral Acceleratorul ACT;
Rezolvarea crizei vaccinurilor;
Și investiți astăzi într-un mâine mai sigur", a spus directorul OMS.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau