Epidemiologul Octavian Jurma: Ne aflăm în scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav ca valul 3 / E momentul să revenim la mască și distanțare

+0000000   640x400

Dimensiune font:

| 16-08-2021 14:09

 Valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care tulpina indiană Delta este dominantă, "nu va fi atât despre numărul de cazuri noi, cât despre numărul de internări și decese", afirmă epidemiologul Octavian Jurma. Cum stă România la 3 săptămâni de la debutul valului 4? "Foarte prost", spune epidemiologul, care se teme că ne aflăm "în scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav ca valul 3". El avertizează și că "vom plati un preț aspru pentru indolența față de campania de vaccinare, noi în vieți, iar politicienii în voturi".

 

E momentul să revenim la mască și distanțare


De asemenea, Octavian Jurma consideră că este momentul ca din această săptămână "să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare). La aceste masuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale, având în vedere ca tulpina Delta este atat de infecțioasă încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile."
 
Octavian Jurma

De ce valul 4 va fi în primul rând despre numărul de internări și decese? Motivul "este simplu", explică Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook: "În valul 4-Delta, Marea Britanie a avut un număr similar de cazuri ca în valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai puține decese. Indonezia pe de altă parte a avut în valul 4 (Delta) de 4 ori mai multe cazuri ca în valul 3 (Beta) și de 4 ori mai multe decese. Diferența dintre cele două țări? Marea Britanie are 65% din populație vaccinată, Indonezia doar 15%."

Cel mai fericit scenariu pentru România ar fi să avem în valul 4 (Delta) la fel de multe cazuri ca în valul 3 (Alpha), cu un vârf in jurul a 5.000 de cazuri noi pe zi în luna octombrie, dar de zeci de ori mai puține internări și decese, potrivit lui Octavian Jurma.

În acest moment, la 3 săptămâni de la debutul valului 4 în România, țara noastră stă însă "foarte prost", afirmă epidemiologul.
 

Motivele pentru care România stă "foarte prost" la începutul valului 4


Care sunt motivele pentru care România stă "foarte prost", potrivit lui Octavian Jurma:


  • "Știm deja că rata noastră de vaccinare este de 26% din populație (cu minim o doză), mai apropiată de Indonezia decât de UK. Intrebarea la care nu avem încă răspuns este câti români au trecut prin boală și cât de eficientă este imunitatea acestora împotriva tulpinii Delta. Estimările sunt că undeva între 4 și 6 milioane de români au facut boala fără să declare asta, deci încă aproximativ 25-30% din populație are imunitate dobândită natural prin infectare."
  • "Toată strategia politică de sănătate publică a guvernului nostru se bazează în valul 4 pe ipoteza hiper-optimistă ca și la noi lucrurile vor evolua la fel de bine ca în Marea Britanie, deși:
  • 1. Suntem de 3 ori mai puțini vaccinați decât în UK
  • 2. Testăm de zeci de ori mai puțin decat UK
  • 3. Suntem de 2 ori mai relaxați decât UK
  • 4. Avem mult mai multe persoane vulnerabile nevaccinate decât UK
  • 5. UK nu a organizat festivaluri de zeci de mii de participanți pe perioade de mai multe zile la debutul valului 4
Prin urmare, România este într-o zona de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie.
 
Am intrat deja în valul Delta de COVID-19, însă spre deosebire de britanici, care s-au straduit să convingă pe toată lumea că vaccinul este colacul lor de salvare în următorul val, noi am negat venirea valului cu totul și am lăsat negaționiștii și antivacciniștii să convingă populația că nu au nevoie de colac de salvare sau că le face rău.
 
Sursa: Octavian Jurma / Facebook

Valul 4, la fel de grav ca valul 3"Autoritățile să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea"


Valul 4 al pandemiei, în care tulpina indiană Delta este dominantă, "a debutat acum 3 săptămâni și știm deja că are o creștere accelerată în care numărul mediu de cazuri se dublează la mai puțin de două săptămâni. Astfel, de la 94 de cazuri pe zi în săptămâna 19-25 iulie, avem 225 de cazuri pe zi două săptămâni mai târziu", arată Octavian Jurma.

Epidemiologul subliniază, de asemenea, că este pentru prima datâ când (aparent) școlile se vor deschide în format fizic "indiferent de situația epidemiologică și deci nu știm care va fi consecința acestui experiment social. Este încă multă confuzie și declaratii contradictorii pe acestă temă".

"Ceea ce ne îngrijorează însă în valul 4-Delta nu sunt atât infectările (care pot afecta și pe cei vaccinați), ci spitalizările și decesele care provin mai ales din rândul celor nevaccinați. Aceste valuri urmează valul primar de infectări la 2-3 saptamani. La noi cazurile noi sunt mai ales cazurile clinice (internările reprezintă peste 20% din cazurile diagnosticate în ultimele 14 zile) și le detectăm cu aproape două săptămâni întârziere", adaugă Octavian Jurma.

Potrivit epidemiologului, "din păcate avem confirmarea că ne aflăm în scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav ca valul 3."

"Toți indicatorii secundari ai pandemiei par să aibă o rata de dublare în jurul a două săptămâni, la fel ca rata de infectare. Numărul mediu zilnic de internări în spital a crescut de la 272 la 496, cel al internărilor la ATI de la 36 la 69, iar cel al deceselor de la 2 la 4", explică Octavian Jurma.

"Știu că este un adevăr deranjant în această paradă a relaxarii, dar datele din ultimele 3 săptămâni demonstrează ca nu mai avem nici un motiv să credem ca la noi va fi la fel de bine ca la britanici. Cel mult mai putem spera acum că va fi la fel de rău ca în valul 3, dar nici în privința asta nu avem garanții. Cu alte cuvinte, vom plati un preț aspru pentru indolența față de campania de vaccinare, noi în vieți, iar politicienii în voturi."
 
 

"Autoritățile să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea"


Octavian Jurma spune că trage un ultim semnal de alarmă "în speranța că autoritățile vor începe să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea. Încă este posibil să mai protejăm macar intrarea în școală prin filtre măcar la fel de sigure ca cele necesare pentru intrarea la concerte și festivaluri. Încă mai e posibil să stăm de vorbă cu cei vulnerabili. Încă mai putem vaccina pe cei vaccinați patial sau cu vaccinuri mai puțin eficiente. Mă întristează foarte mult faptul că mulți dintre cei care refuză colacul de salvare numit vaccin sunt exact cei cu riscul cel mai mare să se înece în urmatorul val, și nu vorbesc aici doar de vârstnici. Încă nu e prea târziu să te vaccinezi și să îți vaccinezii copiii pentru a dobândi o imunitate optimă înainte de deschiderea scolilor".

În ceea ce privește deschiderea școlilor, el consideră că este important ca "părinții să facă presiuni în continuare pentru ca siguranța copiilor să fie luată în serios de data asta. Orice argument legat de importanța prezentei fizice în școală e valid și nu face decât să întărească obligativitatea măsurilor de protecție, nu să justifice absența lor. Avem deja prea mulți orfani dupa valurie 2 și 3 ca să ne mai prefacem că siguranța epidemică nu conteaza în clase sau la locul de muncă."

De asemenea, Octavian Jurma crede că este momentul ca din această săptămână "să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare). La aceste masuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale, având în vedere ca tulpina Delta este atat de infecțioasă încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile."
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei