Fructul care stopează cancerul de sân. Se găsește și în România
Dimensiune font:
Un studiu realizat de cercetători europeni și latino-americani a arătat că extractul de căpșuni poate inhiba răspândirea celulelor de cancer la sân cultivate în laborator, chiar și atunci când acestea sunt inoculate la șoareci femele pentru a induce tumori.
Acțiunea căpșunilor împotriva cancerului de sân este incredibilă, anunţă cercetătorii studiului. Căpşunile protejează împotriva cancerului de sân agresiv. Asta arată ultimele rezultate ale unui studiu efectuat pe şoareci de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Politehnică Marche.
Studiile au arătat că un consum de 10-15 căpşuni pe zi întăreşte arterele şi reduce nivelul de colesterol
Efectul benefic al căpşunilor a fost evident după cinci săptămâni. Şoarecii au primit un concentrat care a reprezentat aproximativ 15% din dieta lor, ceea ce echivalează cu o jumătate de kilogram de fructe la oameni. Cercetătorii au folosit un extract de căpşuni obținut din soiul „Alba” iar tumorile şi-au stopat creşterea.
Căpşunile scad activitatea mai multor gene care produc metastaze. Oamenii de ştiinţă au lucrat şi cu celule cultivate în laborator şi au ajuns la aceleaşi rezultate, însă avertizează că nu este obligatoriu ca aceleaşi efecte să apară şi la om.
Reducere semnificativă a volumului tumorii
Datele colectate în studiu au semnalat, de asemenea, că suplimentarea dietei cu extract de căpșuni a servit la stoparea propagării celulelor canceroase către țesutul sănătos adiacent. „Am văzut, de asemenea, o reducere semnificativă a greutății și volumului tumorii”, subliniază Maurizio Battino, coautor al lucrării și investigator principal la Policlinica Marche.
În ciuda rezultatelor pozitive ale studiului, la care au participat și cercetători de la Universitatea din America (Ecuador) și Universitatea Internațională Iberoamericană (Mexic), cercetătorul subliniază că informațiile din acest studiu și din alte studii care utilizează modele pe animale nu pot fi extrapolate la oameni.
„Majoritatea bolilor, inclusiv cancerul, sunt complexe”, explică el, „și implică interacțiuni complexe între sistemele celulare și moleculare care determină dezvoltarea bolii. Aceste rezultate sunt fără îndoială valabile pentru înțelegerea efectelor potențiale ale căpșunilor asupra cancerului de sân și mecanismele moleculare implicate, dar acestea trebuie completate cu studii clinice și epidemiologice pentru a verifica dacă oamenii experimentează aceleași efecte pozitive pe care le-am observat la șoareci”, mai spune expertul.
Studiul a apărut în ultima ediție a revistei Scientific Reports
Autorii subliniază, de asemenea, că concentrația compușilor fenolici (considerată a fi responsabilă pentru efectele benefice asupra sănătății) poate varia foarte mult între soiurile de căpșuni, deși nu ezită să reitereze protecția împotriva cancerului unui stil de viață sănătos caracterizat, printre altele, printr-o dietă echilibrată cu multe fructe și legume, inclusiv căpșuni, scrie Express.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau