Ghid online pentru pacienții cu cancer pulmonar
Dimensiune font:
"Cancerul pulmonar - Ghidul pacientului", destinat persoanelor care se confruntă cu un potenţial diagnostic în acest sens, poate fi descărcat gratuit, accesând site-ul www.fabc.ro, informează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
Ghidul, realizat cu sprijinul Roche România, le prezintă pacienţilor care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze, din punct de vedere medical, de la apariţia primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. Totodată, pacienţii pot citi informaţii despre incidenţa şi prevalenţa bolii, care sunt factorii de risc, ce presupune prevenţia în această boală, care sunt opţiunile disponibile de tratament şi "cum pot pacienţii să ducă o viaţă cât mai aproape de normal, în pofida diagnosticului". De asemenea, pot fi accesate informaţii suplimentare despre ghiduri internaţionale de tratament şi grupuri de sprijin pentru pacienţi, informează FABC.
"În aceste vremuri tulburi, informarea rămâne cel mai bun aliat al nostru în lupta cu boala. 3.000 de cazuri de cancer pulmonar au trecut nediagnosticate din cauza situaţiei generate în sistemul medical de către pandemia Covid-19. Mai mult, rata spitalizărilor pentru pacienţii oncologici şi numărul intervenţiilor chirurgicale au scăzut cu aproape jumătate faţă de anul trecut. În aceste condiţii, este esenţial ca pacienţii să înţeleagă boala cu care se confruntă şi să meargă în continuare la medic pentru tratamentele lor", declară preşedintele FABC, Cezar Irimia.
Potrivit comunicatului, cancerul bronhopulmonar este prima cauză de mortalitate în România în rândul pacienţilor cu cancer. În ţara noastră, acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaţilor şi al patrulea cel mai frecvent la femeii, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory).
"Pacientul oncologic trebuie să meargă în continuare la medic, în siguranţă, să aibă acces la tratament şi spitalizare. Riscul ca boala să progreseze în lipsa administrării tratamentului este foarte mare, iar prezentarea la medic într-un stadiu avansat al bolii scade semnificativ rata de supravieţuire", spune prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic primar oncologie medicală, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă", Cluj Napoca.
"Un pacient informat corect, care cunoaşte ce are de făcut, care sunt opţiunile de tratament, câştigă timp, ceea ce contează enorm în această luptă. Pacienţii trebuie să revină la medic pentru a primi tratamentul corect, potrivit pentru afecţiunea lor. Vizita la medic este în continuare necesară, iar dacă luam toate măsurile de prevenţie aceasta se poate face în condiţii de siguranţă", completează dr. Petra Curescu, medic primar, oncologie medicală, Spitalul Municipal Timişoara.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau