Hepatita C: cum se transmite și cum se poate preveni
Dimensiune font:
Hepatita C: cum se transmite și cum se poate preveni
Hepatita C este o infecție virală care provoacă inflamația ficatului, afectând astfel funcționarea normală a acestuia. Este cauzată de virusul hepatic C (HCV) și poate varia ca severitate. În unele cazuri, poate apărea o formă ușoară, care dispare de la sine în câteva luni, fără a necesita tratament. În altele, persoana afectată dezvoltă o formă cronică, care se manifestă pe tot parcursul vieții. Există, de asemenea, posibilitatea ca hepatita C să ducă la complicații severe, cum ar fi ciroza, cancerul hepatic sau chiar decesul. Continuă să citești pentru a afla cum se transmite această boală, dar și care sunt metodele de prevenție disponibile!
Cum se transmite hepatita C?
Virusul hepatic C este un virus ARN care se transmite prin intermediul sângelui. Există mai multe posibile căi de transmitere a hepatitei C. Acestea includ utilizarea de instrumentar medical sau cosmetic insuficient sterilizat, cum ar fi ace, seringi, bisturie sau branule, transfuziile de sânge și produse de sânge netestate, precum și injectarea de substanțe psihotrope cu seringi folosite în prealabil de alte persoane. În cazuri rare, virusul se poate transmite de la mamă la făt sau prin contact sexual neprotejat.
Riscul de infectare cu virusul hepatic C este mai ridicat în cazul persoanelor care lucrează în domeniul medical sau în laboratoare de analize și intră în contact frecvent cu sânge sau produse de sânge. Alte categorii de persoane cu risc crescut de a contracta infecția sunt reprezentate de: consumatorii de droguri, pacienții cu HIV, cei care își fac tatuaje sau piercing-uri în locuri unde nu se respectă normele de igienă și sterilizare, rudele pacienților cu hepatita C, cei care fac hemodializă o perioadă îndelungată și copiii născuți de mame infectate cu virusul hepatitei C.
Hepatita C nu se transmite prin alăptare, îmbrățișări, sărut, apă sau alimente ori prin folosirea în comun de tacâmuri, veselă sau pahare!
Simptomele hepatitei C
Hepatita C este, în majoritatea cazurilor, asimptomatică, ceea ce face dificilă diagnosticarea sa. De multe ori, diagnosticul este pus la câțiva ani de la momentul infectării, când virusul începe să-și facă simțită prezența. Simptomele care apar în astfel de cazuri includ: oboseala permanentă, sângerări ușoare, chiar și la zgârieturi superficiale, echimoze care apar la atingeri minore, lipsa poftei de mâncare și icterul.
Simptomele hepatitei C mai pot include: urina închisă la culoare, mâncărimile pielii, abdomenul umflat, picioarele umflate, scăderea inexplicabilă în greutate, stările de confuzie și amețeală, vasele de sânge sparte și somnolența.
Este important de menționat că, deși aceste simptome pot fi asociate cu hepatita C, ele pot fi, de asemenea, semne ale altor afecțiuni. Prin urmare, este esențial să se consulte un medic pentru un diagnostic corect!
Cum poate fi prevenită hepatita C?
Există vaccin pentru hepatita B și hepatita A, dar nu există unul și pentru hepatita C. Ca metodă de prevenție se recomandă respectarea unor măsuri stricte de igienă și evitarea contactului cu sângele altei persoane. Orice instrumentar medical sau cosmetic pe care îl folosim trebuie să fie sterilizat corect sau să fie de unică folosință. În plus, se recomandă un comportament sexual responsabil, inclusiv utilizarea prezervativului în timpul activităților sexuale. În cazul în care ai cea mai mică suspiciune că ai fi intrat în contact cu virusul hepatitei C sau observi simptome alarmante, este recomandată vizita la medic pentru efectuarea analizelor și investigațiilor necesare în vederea stabilirii unui diagnostic corect!
Este important să reții că hepatita C poate fi o boală silențioasă, fără simptome evidente timp îndelungat. Prin urmare, dacă crezi că ai fost expus/ă la virus sau dacă ai factori de risc, este important să te adresezi unui medic! Dacă ai fost diagnosticat/ă cu hepatita C, există tratamente eficiente disponibile care pot vindeca boala. Nu amâna consultarea unui medic!
Disclaimer: Acest articol are rol strict informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și de un tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/hepatita-c-cauze-simptome-tratament;
https://www.medlife.ro/articole-medicale/vaccin-hepatita-b
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau