IASI Ieri nu era niciun pat liber, cu oxigen, în toate spitalele Covid. Sunt vânate paturile celor care mor
Dimensiune font:
Alertă! Toate paturile cu administrare de oxigen, altele decât cele de Terapie Intensivă, destinate bolnavilor COVID 19 sunt ocupate la Iaşi. Secţiile ATI sunt arhipline.
Ieri, la ora prânzului, în aşteptare la UPU a Spitalului Sfântul Spiridon erau patru pacienţi care necesitau internare la ATI COVID, şapte dependenţi de oxigen şi mulţi alţii, suspecţi, care aşteptau rezultatul testului PCR. "Numărul creşte în UPU, trebuie să facem ceva şi pentru cei non-COVID", a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.
Jumătate dintre cei izolaţi au ajuns la spital
În unităţile medicale COVID, este ca la război, ca în prima linie a frontului. Medicii au ajuns ca la sfârşitul gărzii să răsufle uşuraţi pentru că a mai trecut o zi şi nimeni nu a murit la poarta spitalului. Deocamdată, nu a murit nimeni!
“Cei care au murit, respectiv opt persoane, au fost în secţiile ATI. Nu am avut niciun deces înregistrat în UPU. Problema este alta: că nu mai avem niciun loc la oxigen în secţii şi evident numai avem niciun loc la ATI. Mai avem 12 paturi libere, dar fără conexiune la oxigen. Şi toate cazurile sunt grave. Din păcate, toate judeţele sunt în aceeaşi situaţie ca noi", a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Valul 4 al pandemiei este în plină evoluţie. Acest lucru o arată inclusiv numărul de solicitări la testări simptomatice (la persoane cu simptome –n.r.) la domiciliu. În ultimele două zile, echipele DSP au recoltat 716 probe, iar cele de la SAJ, 443 probe. Ieri dimineaţă, erau în aşteptare 500 de testări la domiciliu. Iar graficul continuă îngrijorător. Dintre cei 989 izolaţi, 559 sunt internaţi în secţiile COVID. Acest lucru se datorează faptului că multe persoane, chiar dacă au simptome, prelungesc adresarea la medic extrem de mult şi ajung la spital, necesitând administrare de oxigen.
Luminiţa de la capătul Leţcaniului o vedem săptămâna viitoare
Numărul mare de pacienţi COVID din UPU înseamnă însă un efort maximal din partea corpului medical care trebuie să trateze inclusiv pacienţii de alte patologii. La UPU sunt aduse victimele accidentelor rutiere, la UPU sunt aduşi bolnavii cronic aflaţi în criză. Din cauza presiunii COVID, la cei non-COVID boala s-ar putea agrava şi şi-ar putea găsi sfârşitul acasă.
“Mai încercăm ca în maxim două săptămâni, dacă vom primi sprijin financiar de la Ministerul Sănătăţii, să deschidem 30 de paturi de ATI medicală în Spitalul Sfântul Spiridon, pentru pacienţii non-COVID", a mai spus dr. Vasile Cepoi. La celălalt capăt, pacienţii COVID în stare critică nu îşi găsesc locul şi şansa în sistemul medical. Conducerea DSP speră ca Spitalul Modular de la Leţcani să se deschidă la începutul săptămânii viitoare."Au început testările tehnice, întâi pe partea de instalaţii electrice, dar şi pe aparatura medicală, pe ventilatoare, pe staţiile de oxigen. Între timp, noi ne organizăm cu partea de personal şi restul activităţii astfel încât, în cel mai scurt timp, poate chiar la începutul săptămânii viitoare, să putem deschide această unitate modulară, care ar putea fi salvatoare pentru situaţia în care ne aflăm. Din prudenţă, vom începe treptat, cu 6, 12, 18 până la 24 de paturi şi dacă lucrurile vor evolua în sensul că va mai fi nevoie, vom încerca să depăşim şi această cifră. Dar vom începe aşa cum am început şi anul trecut, tot aşa cu un număr redus de pacienţi, cu câte un salon şi vom creşte treptat până ajungem la capacitate", a adăugat dr. Vasile Cepoi.
Spitalul de la Leţcani se va deschide însă doar pentru cazurile ATI COVID . Cele moderate spre severe, cu necesar de oxigen, vor trebui să-şi găsească loc în alt spital. "Această unitate modulară nu prea răspunde nevoilor pentru că nu are surse de oxigen la paturile care sunt în afara Terapiei Intensive. Nu putem asigura oxigen decât pe concentratoare de 5 litri, fapt care nu este satisfăcător. Nu prea se justifică deschiderea acestei capacităţi. Dar, sigur, dacă evoluţia ne va obliga, vom face acest lucru", a spus Vasile Cepoi.
Ieri, la Iaşi au fost confirmate 319 noi cazuri de infectare cu SARS Cov 2. Opt pacienţi COVID 19 şi-au pierdut viaţa. Nu este niciun loc la Terapie Intensivă şi nici la paturile care au conexiune la oxigen. Nici adresabilitatea la doza III a vaccinului nu este îmbucurătoare. 1.103 persoane, majoritatea cadre medicale, şi-au administrat pe 28 septembrie cea de-a III a doză.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau