Insuficiența cardiacă ucide tot mai mulți români
Dimensiune font:
În România, se estimează că 4.7% din populația peste 35 de ani suferă de insuficiență cardiacă (circa 560.000 de pacienți). În fiecare oră apar în medie 5 cazuri noi de insuficiență cardiacă (circa 45.000 cazuri noi/an) și una din două persoane diagnosticate cu această afecțiune moarte în primii 5 ani de la diagnostic.
De asemenea, doi din trei pacienți cu insuficiență cardiacă sunt reinternați în spital în maximum un an de la externare, în condițiile în care 30% din cazuri ajung la spital în stadii agravante ale bolii. Aceste statistici îngrijorătoare arată că insuficiența cardiacă este cea mai gravă boală din spectrul bolilor cardiovasculare, printre cauzele principale fiind diagnosticul tardiv și inițierea tratamentului în stadii prea avansate ale bolii. Ca urmare. Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice au lansat o campanie de informare pentru publicul larg, intitulată „Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!”. Scopul acesteia este de a crește nivelul de recunoaștere a riscurilor și simptomelor asociate insuficienței cardiace și de a informa publicul general cu privire la importanța diagnosticului și tratamentului în stadii incipiente ale bolii. „Ne dorim să le oferim pacienților terapii inovatoare, care schimbă parcursul bolii. Iar în această privință, a accesului la tratament, avem un pas esențial de făcut: ca aceste terapii de ultimă generație să fie gratuite pentru pacienții români!”, a spus prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundației Române a Inimii. Epidemia de cazuri noi de insuficiență cardiacă este o temă majoră pentru Societatea Română de Cardiologie. „Ne confruntăm cu o epidemie de cazuri noi, cu un impact socio-economic major. Se poate trăi bine și pentru mulți ani cu această boală gravă, dacă este depistată și tratată din timp”, a precizat prof. univ. dr. Bogdan A. Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.
Rata de mortalitate standardizată din cauza insuficienței cardiace cronice (IC) estimată pentru România (40/100.000 persoane) este de două ori mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană.
Această afecțiune gravă poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind infarctul miocardic, hipertensiunea arterială și diversele boli ale valvelor cardiace. Toti factorii de risc, cum ar fi fumatul, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool etc, duc în final la apariția insuficienței cardiace. Riscul apariției bolii crește cu vârsta. Îmbătrânirea populației va determina creșterea prevalenței insuficienței cardiace.
Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau