Intoleranţa la gluten: 8 alimente pe care le poţi consuma
Dimensiune font:
Boala celiacă sau intoleranţa la gluten reprezintă o afecţiune autoimună, caracterizată de apariţia inflamaţiei la nivel intestinal după consumul de gluten. Termenul de gluten se referă la mai multe tipuri de proteine cu structură similară, care se găsesc în anumite cereale (grâu, secară, orz şi uneori ovăz).
Chiar şi cantităţi mici de gluten din alimente pot declanşa simptomele (diaree, crampe abdominale).
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
Tratamentul aceste afecţiuni presupune excluderea alimentelor cu gluten din dietă, pentru tot restul vieţii. Descoperă care sunt alimentele pe care le poţi consuma dacă suferi de intoleranţă la gluten.
1. Cereale fără gluten
Cerealele şi pseudocerealele care nu conţin gluten în mod natural şi pe care le poţi include în dietă sunt:
• Ovăzul
• Hrişca
• Quinoa
• Amarantul
• Porumbul
• Sorg
• Orez (1)
Totuşi, acestea pot fi contaminate cu gluten în procesul de producţie, ceea ce se întâmplă frecvent în cazul ovăzului. Citeşte ambalajul cu atenţie şi asigură-te că produsul este etichetat ca fiind fără gluten sau pur (1).
Poţi găsi aceste cereale şi sub formă de făină, astfel încât le poţi utiliza în reţete în locul făinii de grâu.
De asemenea, cartoful şi tapioca pot fi incluse în această categorie, deoarece sunt bogate în amidon (un tip de carbohidraţi), fiind înlocuitori fără gluten pentru cereale.
2. Produse din comerţ fără gluten
Ai la dispoziţie numeroase produse sau alimente bio fără gluten în supermarketuri, unde există, de obicei, un raion dedicat persoanelor care se confruntă cu această afecţiune. Găseşti pâine, biscuiţi, batoane, cereale pentru micul dejun şi alte produse care sunt verificate în ceea ce priveşte conţinutul de gluten. Astfel, te asiguri că nu te supui unor riscuri. De asemenea, aceste produse sunt disponibile şi în magazinele online.
3. Lactate
Lactatele sunt în mod natural lipsite de gluten. Astfel, îţi poţi diversifica alimentaţia cu diferite produse din această categorie (iaurt simplu, chefir, brânzeturi). Atenţie, însă, la produsele lactate procesate, cum ar fi iaurtul cu fructe sau brânza topită! Acestea pot conţine gluten. Dacă ai intoleranţă la lactoză, poţi opta pentru un lapte vegetal. Totuşi, alege unul necontaminat cu gluten, cum ar fi laptele de ovăz bio fără gluten, 1L, Lima.
4. Oleaginoase
Poţi consuma fără griji oleaginoase precum:
• Nuci
• Migdale
• Fistic
• Caju
• Nuci braziliene
• Unturi din nuci, arahide, migdale (care să fie 100% naturale, fără aditivi)
• Seminţe (de in, dovleac, floarea-soarelui, chia etc.)
• Avocado
În plus, unele dintre acestea se găsesc şi sub formă de făină, cum ar fi făina de migdale bio fără gluten, 200g, deci pot fi utilizate în prepararea aluaturilor.
5. Fructe
Fructele nu conţin gluten. În schimb, sunt bogate în nutrienţi precum vitaminele, antioxidanţii, mineralele şi fibrele. În plus, conţin carbohidraţi care cresc nivelul de energie. Consumă o varietate de fructe proaspete, pentru a te asigura că obţii o cantitate optimă de substanţe nutritive. Le poţi consuma şi sub formă de gem sau compot.
6. Legume
Poţi include o varietate de legume şi leguminoase boabe (năut, fasole, linte, soia) în meniul zilnic, proaspete sau congelate. Totuşi, evită-le pe cele la conservă, care pot conţine gluten. Năutul şi soia se găsesc, de asemenea, sub formă de făină, deci pot fi utilizate în diferite reţete.
7. Carne, peşte şi fructe de mare
Carnea, peştele şi fructele de mare pot fi consumate dacă ai intoleranţă la gluten, atât timp cât le alegi pe cele în starea lor naturală, nu conservate în sosuri sau semi-preparate.
8. Ouă
Ouăle nu conţin gluten, aşadar le poţi include în dietă fără să te îngrijorezi. Le poţi consuma fierte, poşate, omletă, ori adăugate în diferite preparate culinare, după preferinţe.
Prin urmare, o dietă fără gluten poate fi foarte variată dacă faci alegerile alimentare corecte. Foloseşte-te de reţetele de mâncăruri şi deserturi fără gluten, care te vor ajuta să îţi diversifici alimentaţia. Nu uita să citeşti cu atenţie ambalajele produselor alimentare şi evită-le pe cele intens procesate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau