Jumătate dintre românii nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc!
Dimensiune font:
În 2020 erau înregistrați în România 100.000 de pacienți cu cancer, cazuri noi, și peste 50.000 de morți. În același timp, potrivit statisticilor, jumătate dintre cei nou diagnosticați nu supraviețuiesc, atrage atenția Asociația Melanom România care, susține că salvarea poate veni din partea inovației și tehnologiei și că inteligența artificială este esențială în depistarea timpurie a cancerului, inclusiv a melanomului.
Țara noastră nu deține, în prezent, un Registru Național de Cancer, fapt care îngreunează analizele ce pot duce la optimizarea serviciilor oncologice. „Este trist să vedem cum medicina de calitate, personalizată, terapiile inovatoare, digitalizarea sănătății își fac loc cu greu în sistemul de sănătate de la noi. Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile, iar diferențe geografice și socio-economice în ceea ce privește accesul la asistența medicală întâlnim peste tot. În același timp, diferențele dintre săraci și bogați tind să devină mai mari.Unul din cinci români trăiesc în mizerie. În aceste condiții, oamenii nu vor ajunge la un medic nici să prevină, nici să beneficieze de un diagnostic timpuriu. Ne putem închipui de ce. Cheltuim cel mai puțin pe sănătate. Aceasta nu este o noutate, toată lumea o știe. Dar ne permitem cheltuieli exagerate pentru servicii spitalicești rămase la un nivel jenant de scăzut. Nu am progresat nici în măsurile anticorupție, suntem încă printre țările cele mai corupte din UE și acest lucru afectează direct sănătatea cetățenilor noștri. Trebuie reglementat, nu putem continua la nesfârșit așa. Există însă și speranță. Miliarde de euro vor fi lansate la Ministerul Sănătății în cadrul Programului Operațional de Sănătate, Planului Național de Cancer și Programului Național de Redresare și Reziliență. De felul cum folosim acești bani depinde viitorul nostru. Ne punem speranța în aceste programe pentru a aduce modificări cu impact asupra pacienților cu cancer”, a declarat Violeta Astratinei, președintele Asociației Melanom România.
Din ce în ce mai multe melanoame sunt depistate de medicii dermatologi. Cancerele de piele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. ,,Unul din fiecare 3 cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidența a crescut dramatic în ultimii ani, la fel și mortalitatea cauzată de acest tip de cancer”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.
Conform estimărilor, anual peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non melanom sunt nou diagnosticate la nivel global. Acestora li se adaugă încă 150.000 de cazuri de melanom. Cancerele de piele sunt o problemă majoră de sănătate publică. Peste 60.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului în lumea întreagă și aproape jumătate din aceste decese sunt în Europa.
În opinia prof. univ. dr. Ana Maria Forsea, de la clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias ,,problema cancerului de piele poate fi învinsă, poate fi combătută cu atenție la prevenție și la diagnosticul cât mai timpuriu”.
Inteligența artificială poate fi folosită în depistarea timpurie a cancerului, dar implementarea ei rămâne sub semnul întrebării în România. Sunt două proiecte importante de utilizare a inteligenței artificiale pentru depistarea precoce a melanomului și a bolilor cronice. Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau