La fiecare 20 de minute, o femeie moare din cauza cancerului
Dimensiune font:
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a atras atenţia asupra statisticilor conform cărora, la fiecare 12 minute, o femeie din România primeşte diagnosticul de cancer, iar la fiecare 20 de minute o femeie moare din cauza acestui diagnostic. „La fiecare 12 minute, o femeie primeşte diagnosticul de cancer şi la fiecare 20 de minute o femeie moare din cauza acestui diagnostic. Mă doare sufletul, când îmi amintesc prin ce încercări am trecut eu, personal, dar şi alături de persoane dragi; cum am luptat alături de ei, în suferinţă, şi cum, la urmă, i-am pierdut. Şi nu voi uita niciodată revolta pe care am simţit-o când mi-am dat seama că, poate, ar fi avut şanse reale să se vindece, dacă depistau din timp încercarea prin care vor trece”, a spus Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, în cadrul dezbaterii „Cancerul în rândul femeilor - direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi accesului timpuriu la tratament”, desfăşurată în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului - 4 februarie.
Ea a subliniat că în lupta cu boala nu sunt importante doar chestiunile de ordin financiar şi medical, ci şi aspectul psihologic. Totodată, ea a reamintit că în noiembrie 2023, la Bruxelles, a fost adoptat Manifestul european al cancerului pentru 2024, în cadrul căruia este evidenţiată importanţa eliminării cancerelor prevenibile prin vaccinare.
„Punctul focal a fost reprezentat de cancerul de col uterin, prevenibil prin vaccinul anti-HPV. În ciuda eforturilor absolut remarcabile ale Fundaţiei Renaşterea din România, stăm totuşi foarte prost la acest capitol. În România, anual, peste 1.500 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media din UE, iar rata mortalităţii de peste patru ori mai mare. Situaţia vaccinării împotriva HPV a fost una îngrijorătoare în ultimii ani, cu o rată relativ scăzută de vaccinare şi un număr ridicat de cazuri de cancer de col uterin. La nivel european sunt vaccinaţi tot mai mult băieţii tineri împotriva virusului HPV. În România, o astfel de discuţie pare încă tabu”, a arătat ea.
Nicoleta Pauliuc a invocat datele Institutului Naţional de Sănătate Publică aferente anului 2020, conform cărora au fost înregistrate 3.478 de decese ca urmare a unor tumori maligne ale sânului la femei, reprezentând o rată de mortalitate de 30,7 la un milion de femei. Decesele cauzate de tumora malignă a sânului la femei, în 2020, au avut o pondere de 7% din totalul deceselor generate de tumori. Totodată, ea a atras atenţia şi asupra faptului că femeile din mediul rural nu sunt încurajate să facă mamografii periodice.
Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau