Mai multă birocrație în sistemul medical
Dimensiune font:
* o serie de noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale a intrat în vigoare de la 1 august * medicii ieșeni sunt de părere că aceste măsuri nu aduc deloc beneficii pacienților și că acest lucru va însemna și mai multă birocrație în sistemul medical
De la 1 august, concediile medicale nu se vor mai acorda pentru câte o săptămână de către medicii de familie, ci s-a introdus un nou mecanism care prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medici, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.
Astfel, perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape. Mai exact, medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, în timp ce medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile. „Excepție de la acest plan de urmărire a evoluției bolii fac bolile cardiovasculare, SIDA, neoplaziile, tuberculoza, urgențele medico-chirurgicale, bolile infectocontagioase din grupa A, bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital. De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii”, se arată într-un comunicat al CAS Iași.
Medicii care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, vor fi sancționați cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Ce spun medicii ieșeni despre noile reglementări
Despre aceste modificări, medicii ieșeni sunt de părere că aduc mai multă birocrație și nu ajută deloc pacienții. “Aceste planuri de urmărire îngreunează activitatea. Concediile oricum se dădeau pe etape, dar povestea devine puțin nefirească în anumite situații fiindcă o boală acută, de exemplu, nu trece în două, trei zile. Din nou, e vorba de lucruri care consider că nu ajută, de o încărcătură nejustificată pentru medici, de birocrație suplimentară, însă trebuie să ne adaptăm”, a declarat dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie, Iași.
Dr. Liviu Oprea, care este medic de familie, dar și președintele Colegiului Medicilor Iași, e de părere că toate aceste modificări nu sunt deloc în beneficiul pacientului. „S-a îngreunat legislația, iar acest lucru nu este deloc în beneficiul pacientului care are nevoie de concediu medical. Din toată această chestiune, pacientul are de suferit. Practic, pentru un șoarece, să spun așa, nu dai foc la toată casa. Pentru un șoarece pui o capcană. Mă refer aici la faptul că spuneau că unii și-au luat concediu medical să meargă la mare. Este un fel de cinism care nu are trebui să existe”, a declarat acesta.
Alte modificări
Pe lângă concediul în două etape, de acum înainte, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani cum a fost până acum. De asemena, cei care se deplasează în interes personal în zone cu risc epidemiologic, deși aceste condiții erau cunoscute dinaintea deplasării, iar la întoarcerea în țară trebuie să stea în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație doar pentru o perioadă de 5 zile. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau