Medicii avertizează: „Mare atenţie la ţânţari!”
Dimensiune font:
A venit vara iar odată cu ea au apărut şi insectele. Cele mai agresive sunt muştele şi ţânţarii. Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru ne spune înţepăturile de ţânţari nu trebuie neglijate. El prezintă care sunt cele cinci semne de alarmă care impun prezentarea de urgenţă la spital.
Europa este în alertă din cauza virusului West Nile transmis de ţânţari. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat deja asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de apariţie a multor boli transmise de ţânţari. „Medicii de la infecţioase se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.
Tot el spun că trebuie să ne alarmăm şi să ne prezentăm cât mai repede la UPU dacă avem febră ridicată însoţită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înţepătura de ţânţar. „Este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. Unul din cinci cazuri prezintă forme de severitate medie care evoluează cu febră, cefalee, greţuri, vărsături, dureri musculare şi articulare, urticarie, rar limfadenopatie, iar starea pacientului se îmbunătăţeşte cam după 7 - 10 zile”, spune dr Tudor Ciuhodaru.
Pentru că, aşa cum ştim cu toţii, prevenţia rămâne cea mai bună alternativă, este bine să evităm înţepăturile de ţânţar chiar dacă ieşiţi afară din case pentru scurt timp. „Intervalul dintre apusul şi răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de ţânţari. Evitaţi activităţile în aer liber în această perioadă sau folosiţi pe pielea expusă substanţe care resping insectele. Substanţele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele. Este bine să purtaţi haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi ciorapi, dar, atenţie, ţânţarii pot înţepa şi prin haine. Aplicarea de substanţe care resping ţânţarii pe bază de permethrin pe suprafaţa hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecţie. Utilizaţi şi verificaţi integritatea plaselor contra insectelor”, spune dr Ciuodaru.
Înmulţirea ţânţarilor poate fi limitată dacă sunt reduse locurile în care bălteşte apa din jurul caselor şi din subsolurile blocurilor. „Principala cale de transmitere la om este prin înţepătura ţânţarilor. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic, atingere sau sărut; transfuziile pot fi o sursă de infecţie. Practic, orice persoană, indiferent de vârstă, înţepată de ţânţari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile, însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înţepătură este totuşi redusă”, spune dr. Ciuhodaru.
De obicei, 90% dintre cei infectaţi nu prezintă simptome, iar manifestările pot fi asemănătoare unei simple răceli dar pot fi semne specifice cazurilor de meningo-encefalită. „Doar 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Riscul de îmbolnăvire severă şi deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficienţe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau