Menopauza si modificarile pe care le produce in organism

femei frumoase  valentina-pelinel_02_11ee41266c_02_5b0289e363

Dimensiune font:

| 14-10-2020 08:46

Desi menopauza este o etapa normala in viata fiecarei femei, le ingrozeste pe toate. Credintele populare despre menopauza abunda de idei preconcepute - false, cele mai multe dintre ele.

De aceea este foarte important ca femeile sa fie bine si corect informate despre ce presupune aceasta schimbare in viata lor, care nu inseamna nicidecum sfarsitul vietii ca femeie, ci doar sfarsitul functiei reproductive.

Menopauza este un proces fiziologic ce presupune incetarea ciclurilor menstruale, din cauza "consumarii" numarului de foliculi din ovare. Femeile se nasc cu un numar fix de foliculi primordiali, multi se pierd pana la pubertate, apoi, lunar, prin ovulatie. Asadar, genetic, fiecare femeie detine un numar diferit de foliculi si, prin urmare, varsta de instalare a menopauzei este variabila.

Debutul normal al menopauzei este la varsta de minim 40 de ani. Anterior acestei varste, se considera ca menopauza este prematura si patologica, astfel ca se impun investigatii de specialitate, endocrinologice si ginecologice. Deasemenea, cazurile femeilor care mai au menstruatie dupa 55 de ani sunt de urmarit, din cauza riscului de hiperplazie de endometru si cancer de san.

 

Menopauza se poate instala brusc (menstruatia inceteaza dintr-o data) sau progresiv (menstruatii rare, la doua, trei luni, sau, dimpotriva, mai dese, la doua, trei saptamani). Perioada de premenopauza se poate intinde pe o durata de aproximativ doi ani.

Menopauza poate aparea natural, dar si in urma unor interventii chirurgicale: indepartarea chirurgicala a uterului (histerectomie totala, pentru fibrom uterin) sau histerectomie cu ovarectomie bilaterala (inlaturarea ovarelor, din cauza diverselor patologii oncologice sau nononcologice).

 

 


Regina Maria a notat semnele care anunta menopauza si cum pot fi ele contracarate:

Bufeuri
Bufeurile apar inainte de menopauza si dupa instalarea ei, fiind o reactie a organismului in fata rezervelor scazute de estrogen. Ele sunt descrise de specialisti ca niste senzatii bruste si tranzitorii de caldura care cuprind intregul organism, determinand inrosirea vizibila a pielii, in special in partea de sus a corpului si pe fata.

 

Bufeurile pot fi de intensitate mica sau mare, de la bufeuri blande, pana la valuri de foc in tot corpul. Daca au intensitate mare, pot fi confundate cu starile febrile. Sunt resimtite mai puternic cand ovarele opresc productia de estrogen mai abrupt, si nu gradual.

Aceste crize pot fi rezolvate cu suplimente pe baza de estrogen, care ajuta organismul sa se echilibreze si sa treaca mai usor peste aceasta perioada.

Nu toate femeile experimenteaza bufeuri, ele apar in aproximativ 50% din cazuri.

Transpiratii nocturne
Cunoscute si sub numele de hiperhidroza somnului, transpiratiile nocturne sunt de fapt tot bufeuri, care se declanseaza pe timpul noptii. Si acestea pot fi usoare sau mai intense si sunt cauzate de dezechilibre hormonale, asociate cu factori de mediu: un dormitor supraincalzit, o dieta intens condimentata, abuzul de tigari sau alcool.

Atunci cand transpiratiile nocturne sunt severe, ele pot intrerupe somnul, iar asta duce la oboseala, stres si irascibilitate.

Atentie, insa, aceste transpiratii, la fel ca bufeurile de peste zi, pot masca stari febrile. Chiar daca sunteti la menopauza, nu intotdeauna transpiratiile nocturne au legatura cu menopauza. Ele pot avea si alte cauze si, daca situatia persista, trebuie mers la medicul specialist, pentru investigatii.

Menstruatii neregulate
In premenopauza, menstruatiile pot deveni neregulate, din pricina dezechilibrelor hormonale premergatoare menopauzei. Sangerarile pot fi mai usoare sau mai abundente si pot dura mai mult sau mai putin decat de obicei.

Pierderea libidoului
In perioada de premenopauza, femeile pot observa o scadere brusca a apetitului sexual, de regula pe fondul deficientei de hormoni masculini (androgeni). Pierderea libidoului mai poate fi cauzata si de alte simptome, precum uscaciunea vaginala sau depresia.

In aceasta situatie, se recomanda anumite produse sau suplimente, care sa remedieze situatia.

Schimbari de dispozitie
Schimbarile de dispozitie cauzate de menopauza sunt frecvente, insa rareori sunt puse pe seama acestei transformari firesti a organismului feminin. In plus, fiecare femeie este diferita, iar schimbarile de dispozitie se manifesta si ele in mod particular - de la caz la caz, pot fi usoare sau intense, frecvente sau rare.

Cand, insa, pe langa sistemul hormonal perturbat, si stilul de viata este agitat si dieta nesanatoasa, aceste schimbari de dispozitie pot fi mai intense si mai greu de asimilat.

Oboseala
Acest simptom mai poate fi insotit si de apatie, iritabilitate si capacitate de concentrare scazuta, de aceea poate impiedica o femeie sa isi continue activitatile in ritmul si eficienta obisnuite.

Oboseala apare si in premenopauza, si in menopauza, deoarece multi hormoni, in special estrogenul, regleaza utilizarea energiei la nivel celular. Cand dezechilibrele hormonale apar, organismul sufera schimbari si in modul in care isi utilizeaza energia.

Specialistii atrag atentia ca, pana la instalarea completa a menopauzei, nu trebuie intrerupta protectia contraceptiva, pentru ca inca exista risc de sarcina nedorita.

In plus, trebuie avut grija la osteoporoza, care apare progresiv si, in primii ani de la instalarea menopauzei, se pierde rapid din masa osoasa. Este nevoie de monitorizare si tratament preventiv, cu Calciu si vitamina D.

Kilogramele in plus pot fi un alt neajuns al menopauzei, care poate fi insa controlat prin alimentatie sanatoasa si echilibrata si miscare fizica.

Deasemenea, menopauza creste riscul de boli cardio-vasculare. Exista cazuri in care femei hipotensive ajung hipertensive, dupa instalarea menopauzei. Se impune, asadar, o monitorizare mai atenta a tensiunii arteriale.

Un lucru este cert: menopauza face parte din transformarile prin care organismul trece odata cu inaintarea in varsta. Si barbatii trec printr-un proces asemanator, numit andropauza, care desi e mai subtil si nu la fel de mediatizat ca menopauza femeilor, le provoaca si domnilor destul deranj.

Astfel, in aceasta etapa a vietii este foarta importanta cunoasterea si intelegerea schimbarilor prin care trecem cu totii si, mai ales in cuplu, sprijinul si dragostea partenerului. 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

RESPIRAȚIA – CUM FUNCȚIONEAZĂ?
21/11/2024 13:14

Respiratia este o functie vitală, al cărui scop este oxigenarea sangelui si deci a tuturor tesuturilor corpului. Se petrec multe procese intre momentul in care aerul este inspirat prin nas sau gură si moment ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei