Mituri demontate - Între pâinea congelată și cea proaspătă NU sunt diferențe semnificative / STUDIU

painea-alba

Dimensiune font:

| 24-02-2021 20:24

Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine, congelată sau proaspătă, rezultând diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente studiate.

Unii consumatori sunt în continuare reticenți la acest tip de produse, fiind influențați de mituri precum cel că alimentele congelate își pierd din calități sau conțin aditivi, ori pentru că doresc să rămână fideli produselor clasice.



În studiul realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine: franzelă obținută prin tehnologia “part-baked and frozen” (P1), franzelă produsă prin metoda fresh ambalată (P2) și franzelă produsă prin metoda fresh neambalată (P3). Specialiștii de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați au evaluat cele trei probe prin efectuarea mai multor analize, precum caracteristicile organoleptice, proprietăți fizice, chimice și microbiologice.

 

“Indiferent de producător și de existența sau nu a ambalajului, caracteristicile probelor de pâine analizate nu au prezentat o variație semnificativă. Analiza organoleptică a relevat diferențe nesemnificative în privința mirosului, a gustului sau a altor parametri organoleptici ai celor trei sortimente de pâine studiate. Valorile porozității și elasticității, care dau prospețime pâinii, au relevat o calitate necorespunzătoare doar pentru proba de pâine P3 (pâinea proaspătă neambalată). Diferențele apărute la determinarea caracteristicilor chimice se datorează faptului ca probele de pâine analizate au fost obținute din făinuri materie primă din surse diferite, de calități diferite, și nu din cauza procesului prin care au fost obținute. Toate probele de pâine au fost lipsite de drojdii și mucegaiuri, indicând o manipulare și ambalare ulterioară corespunzătoare a produselor.”, se arată în raportul realizat de cercetători.

Coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, de la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, transmite că “analizele efectuate au relevat diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente de pâine studiate. Pentru determinări s-au utilizat aparate specifice și metode de analiză conform standardelor internaționale în domeniu. Concluzia noastră este că toate cele trei sortimente au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obținută din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât și al valorii nutriționale. Am observat o calitate foarte bună a făinii din care a fost preparată pâinea pre-coaptă congelată, comparativ cu pâinea proaspătă neambalată, a cărei materie primă a fost încadrată la categoria nesatisfăcătoare.”

În limbaj comun, tehnologia „part-baked and frozen” presupune că aluatul este preparat proaspăt, fără conservanți, apoi este divizat și format în pâini, pâinile sunt coapte, în proporție de 90%, în fabrică și apoi sunt congelate rapid, pentru păstrarea optimă a caracteristicilor nutritive. Ultima etapă, înainte ca pâinea caldă să ajungă pe raft, este finalizarea coacerii, proces ce are loc în magazin, pentru prospețime maximă și coajă crocantă, fără dezavantajele folosirii de conservanți.

Congelarea este o metodă sigură, ușoară și rapidă de păstrare a alimentelor proaspete o perioadă îndelungată, fără pierderi semnificative în proteinele, vitaminele și mineralele pe care acestea le conțin. Astfel, se evită degradarea calității și se gestionează mai bine stocurile de alimente, fără a se ajunge la risipă alimentară, arată autorii studiului. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

07:50

%ANUNTSPECIAL%
Municipiul Paşcani, cu sediul în str. Ştefan cel Mare, nr. 16, judeţul Iaşi, cod 705200, telefon 0232/762300, int. 129, fax 0232/766259, cod de înregistrare fiscală 4541360, organizează în data de 19.05.2021, ora 10:00, licitaţie publică, având ca obiect închirierea pe o durată de 5 (cinci) ani a spațiilor comerciale, proprietate publică a Municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, prezentate mai jos: 1. Spații comerciale (casetele disponibile) nr: 5; 6; 12; 13; 14; 15; 19; 21; 30; 33; 35; 36; 37; 38; 39; 40; 41; 42; 43; 45; 46; 47; 48; 49; 50; 51; 52; 57; 58; 59; 60; 61; 62; 63; 67; 87; 88; 89; 90; 91; 92; 93; 98; 99; 104; 105; 106; 108; 113; 114; 118; 119; 120/1; 121; 122; 123 și 124, toate având suprafață de 3,60 mp, identificate prin numărul cadastral 2683, situate în Hală Piața Vale, Str. Ceferiștilor, Nr. 4, Municipiul Paşcani, Județul Iași conform H.C.L. nr. 46 /31.03.2021; Documentația de atribuire privind organizarea și desfășurarea a procedurii de închiriere poate fi achiziționată de la sediul Municipiului Paşcani, str. Ştefan cel Mare, nr. 16, judeţul Iaşi, Compartiment Patrimoniu și Contracte - Camera 31. Persoana de contact: cons. Asofiei Mariana, e-mail:patrimoniu@primariapascani.ro Perioada de achiziţionare a documentaţiei de închiriere este 26/04/2021 – 10/05/2021, ora 12:00. Preţul de achiziţionare a documentaţiei de atribuire este în cuantum de 50 lei şi poate fi achitat prin virament în contul:RO37TREZ4075006XXX000833, deschis la Trezoreria Paşcani sau în numerar la caseria Serviciului de Taxe și Impozite Locale din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Pașcani. Data limită pentru solicitarea clarificărilor este 12.05.2021, ora 15.00. Ofertele se depun la sediul Municipiul Paşcani, situat în str. Ştefan cel Mare, nr.16, județul Iași – Registratură, în două plicuri sigilate. Pe plicul exterior se va indica obiectul licitației pentru care este depusă oferta și va trebui să conțină documentele obligatorii necesare participării la licitație. Pe plicul interior, care conține oferta prorpiu-zisă, se înscriu numele sau denumirea ofertantului, precum și domiciliul sau sediul social al acestuia. Data limită de depunere a ofertelor este 17.05.2021 ora 12:00. Fiecare participant la licitație depune o singură ofertă ce va conține documentele necesare și obligatorii participării la licitație. Ședința de deschidere a ofertelor se va desfășura la sediul Municipiului Pașcani, în data de 19.05.2021, ora 10:00, la Camera 44 (sala de seminarii. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute este Tribunalul Iaşi, Secţia Contencios Administrativ, str. Anastasie Panu, nr. 25, judeţul Iaşi, telefon 0232/260600, adresă poștă electronică tr-iași-civ2@just.ro. Data transmiterii anunțului de licitație către mass media, în vederea publicării, este 21 / 04 / 2021
Lista statelor din zona GALBENĂ - 22 aprilie. Reguli de izolare la domiciliu la revenirea în țară
22/04/2021 17:56

 "Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a adoptat in sedinta de astăzi, 22.04.2021, Hotărarea numărul 23 prin care a fost actualizată lista statelor si zonelor condiserate de risc epidemi ...

Voluntarii Antibiotice au sărbătorit “Ziua Pământului” plantând oxigen în comunitate
22/04/2021 16:35

 Astăzi, cu ocazia zilei internationale a planetei Pamănt, 50 de angajati Antibiotice au participat voluntar la plantarea a 175 de artari, in cadrul proiectului de responsabilitate socială “Plan ...

Terapii complementare - Semințele de Chia ajută la buna funcționare a creierului
22/04/2021 14:54

sunt considerate un super-aliment si reprezintă o sursa excelenta de fibre. Sunt bogate in proteine, acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, antioxidanti, aminoacizi, vitamine si minerale. Ele au devenit u ...

Criză de citostatice la Institutul Oncologic din București. 16 medicamente foarte importante lipsesc de peste două săptămâni
22/04/2021 14:30

16 citostatice, unele foarte importante precum cisplatina, lipsesc cu desăvarsire din farmacia Institutului Oncologic Bucuresti. Stocul este zero de mai bine de 10 zile iar medicii oncologi au sesizat acest ...

Coronavirus Romania. 150 de decese inregistrate in ultimele 24 de ore. 1.405 pacienti internati la Terapie Intensiva
22/04/2021 13:26

Autoritatile au transmis joi, 22 aprilie, ca in ultimele 24 de ore au fost raportate 2.989 de infectari noi cu SARS-CoV-2 si 150 de decese. Numarul pacientilor internati la ATI a ajuns la 1.405. Comparativ, in ...

Vaccinare anti-COVID. Peste 91.700 de doze administrate, in 24 de ore. Au fost raportate 130 de reactii adverse
22/04/2021 10:39

 Autoritatile sanitare au anuntat miercuri, 21 aprilie, ca 91.778 de doze de vaccin au fost administrate in ultimele 24 de ore. Dintre persoanele vaccinate in ultima zi, 63.546 au primit prima doza. ...

ALERTĂ- India raportează RECORDUL de infectări la nivel mondial. Au înregistrat și RECORDUL de decese
22/04/2021 09:21

India a raportat joi cel mai mare număr de contaminări zilnice cu SARS-CoV-2 din lume, iar numărul deceselor asociate Covid-19 a atins un nou varf. Autorităţile indiene au anunţat joi, pentru ultimele ...

India, prima țară din lume care raportează un bilanț zilnic de peste 300.000 de cazuri noi
22/04/2021 08:26

India a raportat joi peste 300.000 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare bilant zilnic inregistrat in vreo tară din lume, iar numărul deceselor asociate cu Covid-19 a atins si el un nivel record, transmi ...

Ministrul Sănătății, specialist în epilare definitivă
22/04/2021 08:19

Conform CV-ului, din 2014 pană in prezent, Ioana Mihăilă a fost medic primar endocrinologie al Clinicii Medena, dar si coordonator medical. Din 2012, administrează o clinică unde se fac proceduri de infrum ...

Italia redeschide școlile pe 26 aprilie, autoritățile introduc teste de salivă pentru elevi
22/04/2021 07:30

Italia va redeschide şcolile cu prezenţa copiilor in clase incepand cu 26 aprilie, iar autoritătile sanitare intenţionează să introducă teste de salivă pentru elevi, a anunţat secretarul de stat pent ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei