Planta legumicola si medicinala, bienala, iubitoare de soare, care creste spontan pe pasuni sau fanete sau este cultivata. Florile sunt mici, albe iar radacina este groasa, de culoare portocalie, suculenta. Fructele sunt diachene costate. Morcovul infloreste din luna iunie pana in luna octombrie.
Planta contine fibre dietetice, betacarotina, vitamina c, vitamina A, vitamina b1, vitamina b2, vitamina B6, vitamina PP, dextroza, levuloza, saruri minerale (fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom), aspragina, daucarina, pectina, proteine, lipide, glucide. In scop medicinal se cultiva frunzele proaspete, fructele si radacina de la morcovul salbatic sau fructele si radacina de la morcovul de cultura. Recoltarea se face la morcovul salbatic in luna martie sau in octombrie.
Morcovul are calitati antianemice, hepatoprotectoare, hipotensive, antioxidante, carminative, antispastice, cicatrizante, antidiareice, laxative, depurativ, diuretic, galactogog, vermifug.
Uz intern:
- diaree, tulburari gastrointestinale, gastrite hipoacide, enterocolite, anemie, colibaciloza, icter, constipatie, hipovitaminoza A, sindrom dispeptic gastric, retentii hidrosaline, tuberculoza, bronsite, astm bronsic, astenii, dismenoree, sterilitate, lehuzie, diabet zaharat, insuficienta hepatobiliara, litiaza, arteroscreloza, boli reumatice, guta, dermatite, fatigabilitate, oxiuroza - sub forma de suc, infuzie.
Uz extern:
- rani cutanate, arsuri, ulcere, prurit, furuncule, pecingine, degeraturi, crapaturi, tenuri ridate - sub forma de decoct, suc, cataplasma.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda consumul de morcov in caz de cataracta si glaucom.
Efecte adverse:
- Supradozarea poate determina fotodermatoze (fotosensibilitate, urticarie solara, etc.), cristalizari la nivelul cristalinului.
Adauga comentariul tau