Mutația E484K stârnește îngrijorare în România
Dimensiune font:
În România au fost confirmate până în prezent 955 de cazuri confirmate de infecție cu variante emergente ale SARS-CoV-2, din care 2 cu mutația E484K, care stârnește îngrijorări din cauza unei posibile reduceri a eficacității vaccinurilor, potrivit unui raport săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Cele 955 de cazuri au fost confirmate dintr-un număr foarte redus de secvențieri genomice realizate în România – 1.502. Doar 6 laboratoare din România realizează secvențieri genomice pentru virusul SARS-CoV-2 – INCDMM Cantacuzino, INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”, MedLife, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Institutul de Virusologie ”Ștefan S. Nicolau” și CRGM al SCJU Craiova.
Astfel, până acum au fost confirmate 948 de cazuri de infecție cu varianta britanică a SARS-CoV-2 (B.1.1.7), 5 cu varianta sud-africană (B.1.351) și 2 cu varianta braziliană (P.1). Dintre persoanele testate pozitiv cu variante emergente, 27 au decedat – toate având varianta britanică.
Dintre acestea, la 2 dintre cazuri a fost depistată mutația E484K – o persoană din Suceava infectată cu varianta britanică a virusului și un bărbat de 31 de ani din Ilfov, infectat cu varianta sud-africană.
“Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, a precizat INSP. Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau