Noi medicamente pentru stimularea insulinei
Dimensiune font:
Cercetătorii din domeniul medical fac eforturi de a regenera insulina în celulele stem pancreatice și de a înlocui astfel nevoia de injecții regulate de insulină. Într-un articol publicat în Signal Transduction and Targeted Therapy, specialiștii de la Baker Heart and Diabetes Institute argumentează faptul că celulele amintite nou produse pot răspunde la glucoză și pot produce insulină după stimularea cu două medicamente aprobate de autoritățile americane… în doar 48 ore. În plus, aceștia susțin că noua metoda de activare a celulelor producătoare de insulină este viabilă la grupele de vârstă cuprinse între 7 și 61 ani, oferind informații utile asupra mecanismelor care stau la baza regenerării celulelor beta.
Cercetarea arată că 48 ore de stimulare cu inhibitori cu molecule mici sunt suficiente pentru a restabili producția de insulină din celulele pancreatice deteriorate în contextul în care, astăzi, peste 530 milioane de adulți trăiesc cu diabet zaharat iar numărul va crește la 643 milioane până în 2030.
Folosind celule pancreatice derivate atât de la un copil și donatori adulți cu diabet zaharat de tip 1 cât și de la o persoană non-diabetică, o echipă condusă de profesorul Sam El-Osta a demonstrat cum celulele producătoare de insulină distruse la pacienții cu diabet de tip 1 pot fi regenerate în celulele de detectare a glucozei și secretoare funcționale de insulină; în recentul studiu al echipei Human Epigenetics, se arată modul cum inhibitorii cu molecule mici, utilizați în prezent pentru cancerele rare și aprobați de autoritățile din SUA, pot reface rapid producția de insulină în celulele pancreatice distruse de diabet.
Autorii subliniază că, deși tratamentele farmaceutice actuale pentru diabet ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge, acestea nu pot preveni, opri sau inversa distrugerea celulelor secretoare de insulină iar noua abordare terapeutică ar putea deveni primul tratament care modifică boala pentru diabetul de tip 1, facilitând producția de insulină care răspunde la glucoză, prin valorificarea celulelor pancreatice rămase ale pacientului permițând astfel persoanelor care trăiesc cu afecțiunea să scape de dependența față de injecțiile de insulină. În plus, dezvoltarea de noi terapii farmacologice ce vizează restabilirea funcției pancreasului vizează problematica penuriei de organe donatoare. George SUMANARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau