Nutritionist- „Ce mi-e porcul, ce mi-e migdala?! Excesul de grăsimi animale sau vegetale este devastator”

1_11zon

Dimensiune font:

| 12-10-2023 00:12

Într-o carte lansată de curând, care s-a bucurat de un real succes, dr. Simona Tivadar, medic specialist în boli de nutriție și diabet, explică şi argumentează cum ar trebui să ne alimentăm corect, cum să ne organizăm viaţa şi, mai ales, să conştientizăm că nu numai mâncarea este principalul vinovat pentru problemele noastre de sănătate.

De pildă, Simona Tivadar spune cum ar trebui să mănânce sedentarii, corporatiștii care stau la birou 12 ore şi cine e responsabil de colesterol.

„Oamenii superocupați, sau supergrăbiți, sau cei care știu că în viața lor pot apărea miliarde de chestii care le pot strica programul și pot, de exemplu, anula o masa de prânz, trebuie să învețe să își facă programul pentru a doua zi. Să stea seara 5 minute și să se gândească. La ce oră plec mâiine? La 8. La ce oră mă trezesc? La 7. Voi avea timp/chef/nervi să îmi fac un sandwich? Nu. Atunci mi-l fac de cu seară. Unde mănânc la prânz? Unde voi fi și ce voi face la ora aceea? Ce vreau să spun e că organizarea este soluția. În 5 minute îți poți pune ziua într-o ordine, ca atunci când ajungi la 9 seara acasă, să fii deja sătul, nu să mănînci pe canapea cele 12 feluri pe care nu ai apucat să le mănânci în timpul zilei. Omul trebuie să se hrănească înainte de a începe activitatea, nu la finalul ei. E ca și cum ar trebui să mergi cu mașina de la București la Constanța și ai pune benzina la Constanța”, spune medicul, potrivit cristinastanciulescu.ro.

Mai mult, medicul specialist a vorbit despre legătura dintre carnea roşie şi cancer.

„Eu m-am supărat foarte tare când OMS a venit cu afirmații din astea ridicole… „Carnea roșie dă cancer”. Serios? Orice fleică pe care o mănânci tu mâine, te îmbolnăvește de cancer? Omul a fost, de când e el pe pământ, vânător și pescar și a mâncat carne roșie. Și au murit toți de cancer? Sigur, nu. Și răspunsul este nu, carnea roșie nu dă cancer! Cancerul este o boală plurifactorială. Asta înseamnă o sumedenie de cauze care se adună ca într-un iceberg care încet-încet iese la suprafață.

Bagajul tău genetic este cel mai important lucru. Stilul de viață contează foarte mult! Noi știm anumiți factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, firește! Cei care lucrează cu azbest fac cancer de pleură, dar nu toți cei care lucrează în furnal la Hunedoara fac cancer de pleură! Genetica, stilul de viață, situațiile neprevăzute care intervin și care scad apărarea organismului sunt importante! Dar dacă omul se duce la doctor mereu, își face analizele, chiar dacă are un stil de viață bezmetic, are șansa să găsească afecțiuni de care nu știe, să amelioreze boli, pe unele să le vindece, iar pe altele să le descopere în stadii incipiente”, a declarat dr. Simona Tivadar.

De asemenea, medicul a vorbit şi despre cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm.

„Cantitatea de apă se calculează la copii, în formula pe kg corp. Dar la adulți nu există o formulă exactă. Da, sigur, există o nevoie per kg corp, dar depinde și ce alte lichide bei în timpul zilei, dacă ești băutor de ceai, dacă mănânci supe, atunci apa se reduce. Sau dacă mănânci multe fructe și legume!… Organismul nostru utilizează mai bine apa din legume și fructe decât pe cea din pahar”, spune aceasta.

Totodată, medicul a precizat că „20-25% din colesterol vine din alimentație, deci și cea mai drastică sau absurdă dietă nu poate să reducă colesterolul cu mai mult de 25%… În plus, 40% din colesterol este produs de ficat și 35%- 40% de intestin. Din colesterol provine lecitina care ne trebuie ca să nu ne tâmpim și tot din colesterol se face testosteronul care ne dă combativitatea. Fiecare om trebuie să mănânce în funcție de ce va face el în următoarele ore”.

„Creierul este un mare consumator de combustibil! Și când dormi consumi energie! Deci corporatiştii trebuie să mănânce ca toată lumea, numai că mai puțin caloric. În farfuria lor trebuie să existe un sfert carbohidrați, un sfert proteine și aici adăugăm și lipidele, grăsimile, că doar nu există ou fără gălbenuș și trebuie să fie atenți să nu combine la aceeași masă carne, ou și brânză! Nu că s-ar otrăvi între ele, ci pentru că mâncarea devine mult prea consistentă! Iar ce a rămas din farfurie, trebuie să fie nu desert, ci legume și zarzavat. Asta trebuie să mănânce orice om de pe planeta asta.

Sedentarii nu ar trebui să crănțăne toată ziua migdale, alune sau fistic. Că ce mi-e porcul, ce mi-e migdala! Excesul de grasimi e la fel de devastator pentru artere, fie că-s grăsimi vegetale, fie animale. 5 linguri de ulei de măsline au tot atâtea calorii cât 100 de grame de ciocolată. Încetați să vă mai puneți ulei cu oala peste mâncare. Chiar dacă e de măsline”, susţine medicul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei