O nouă variantă a coronavirusului amenință lumea. Se pare că ar fi mai rezistentă la anticorpii generați de vaccin
Dimensiune font:
O nouă variantă a coronavirusului, descoperită anul trecut în Peru, riscă să se extindă în toată lumea și pare să fie mai contagioasă față de celelalte variante de până acum. Mai mult, spun experții, aceasta ar fi mai rezistentă la vaccinuri decât versiunea originală a virusului SARS-COV-2.
Este vorba despre Lambda, iar conform oamenilor de știință, aceasta va deveni cea mai periculoasă variantă care provoacă boala COVID-19, se arată într-un studiu .
Ar fi rezistentă la anticorpii dați de vaccin
Deși caracteristicile sale virusologice și trăsătura evolutivă rămân în mare parte necunoscute, varianta Lambda s-a răspândit foarte mult în ultima perioadă din cauza a trei mutați, T76I, L452Q și RSYLTPGD246-253N, care au puterea de a se sustrage impactului pe care îl au anticorpii generați de trecerea prin boala COVID-19 sau de vaccin, se arată într-un studiu publicat la sfârșitul luni iulie pe platforma de științele biologice și medicale, bioRxiv.
Cercetătorii clasifică variantele SARS-CoV-2 în două moduri: variante de îngrijorare și variante de interes, cele din urmă fiind cercetate mai atent de specialiști, pentru că generează mai multe mutații și sunt considerate potențiale riscuri ale unei accenturi a situației pandemice la nivel mondial.
Variante de îngrijorare:
Alpha
Beta
Gamma
Delta
variante de interes:
Eta
Kappa
Lambda
Iota
Studiile din ultimul an au descoperit că aceste variante, împreună cu mutațiile asociate, sunt prezente în proteina Spike și rezistă la anticorpii neutralizanți care au fost provocați după vaccinare sau infecția cu COVID-19.
De ce varianta Lambda este o variantă periculoasă
Cercetătorii au avertizat că varianta Lambda ar trebui să fie etichetată drept „o variantă de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății și nu să rămână doar o „variantă de interes”, așa cum este catalogată acum.
De asemenea, cercetătorii au subliniat că oamenii nu văd varianta Lambda ca pe o amenințare foarte mare în acest moment, deoarece aceasta nu este etichetată drept „o variantă de îngrijorare”, cum se întâmplă cu varianta „Delta”.
Deși nu este încă foarte clar dacă varianta Lambda este mai periculoasă decât varianta Delta, care a crescut numărul de infectări în multe state din întreaga lume, Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, susține că „varianta Lambda reprezintă o potențială amenințare pentru societatea umană”.
În prezent, varianta Lambda a fost raportată în 29 de țări din întreaga lume, cele mai multe fiind în America de Sud, printre care Chile, Peru, Argentina și Ecuador. În SUA, varianta se află în spatele a ce puțin 1.000 de cazuri de COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății a transmis că „varianta Lambda poartă o serie de mutații cu implicații fenotipice suspecte (caracteristici sau trăsături ale unui organism care se manifestă în mod vizibil), cum ar fi o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpi neutralizanți”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau