Obezitatea, cauzată de o genă
Dimensiune font:
În lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, Federaţia Mondială a Obezităţii estimează că, până în 2030, aproape jumătate de milion de copii cu vârste între 5 şi 19 ani, din România, vor suferi de obezitate, iar cifra este foarte mare şi la adulţi. O echipă de cercetători de la Universitatea din Queensland a descoperit că, dacă opresc o anumită genă numită RIP K1, pot ţine şi obezitatea în frâu, boală despre care se ştie că duce la inflamaţia cronică a organelor interne.
„Acest studiu nou apărut aduce în atenţia publicului o genă care se ocupă de modularea inflamaţiei, ea are un rol esenţial în organismul nostru în reglarea inflamaţiei. A fost identificată o variantă care se regăseşte la aproximativ 10-12 % din populaţia generală, noi îi spunem polimorfism genic, care pare să stimuleze excesiv activitatea acestei gene şi să predispună individul respectiv către obezitate prin stimularea cronică a unei inflamaţii la nivelul organismului”, explică dr. Andreea Cătană, medic primar genetică medicală, Genetic Center România, citat de Antena 3.
Cercetătorii au observat că inhibarea acestei gene i-a ajutat pe şoarecii de laborator cu obezitate să slăbească. Mai este, însă, nevoie de cercetare până când terapia moleculară va fi aplicată oamenilor, pentru că pot exista efecte adverse.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau