Pandemia îşi trăieşte ultimele clipe în Europa
Dimensiune font:
Varianta Omicron a dus pandemia de COVID-19 într-o nouă fază și ar putea să-i pună capăt în Europa, a declarat directorul OMS Europa. „Este plauzibil ca regiunea să se îndrepte spre un fel de sfârșit de pandemie”, a declarat Hans Kluge, adăugând că Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie.
Odată ce valul actual al variantei Omicron, care se răspândește în prezent în Europa, va scădea, „va exista timp de câteva săptămâni și luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii au imunitate din cauza infectării, și va exista și o scădere datorită caracterului sezonier. Anticipăm că va exista o perioadă de liniște înainte ca virusul să revină spre sfârșitul anului, dar nu e neapărat că pandemia va reveni”, a spus Kluge.
Varianta Omicron, despre care studiile au arătat că este mai contagioasă decât delta, dar care, în general, duce la o infecție mai puțin severă în rândul persoanelor vaccinate, a mărit speranțele mult așteptate că pandemia de COVID-19 începe să treacă la o boală endemică mai ușor de gestionat, cum este și gripa sezonieră.
Cu toate acestea Kluge a avertizat că este încă prea devreme pentru a considera coronavirusul endemic. „Se vorbește mult despre endemic, dar endemic înseamnă … că este posibil să se prevadă ce se va întâmpla. Acest virus ne-a surprins de mai multe ori, așa că trebuie să fim foarte atenți”, a spus Kluge.
Cu o răspândire atât de mare a variantei omicron, alte variante ar putea încă să mai apară, a avertizat el.
Şi comisarul european pentru piețe interne, Thierry Breton, a cărui informare include producția de vaccinuri, a declarat că va fi posibilă adaptarea vaccinurilor existente la orice variante noi care ar putea apărea. „Vom putea rezista mai bine, inclusiv la noi variante. Dacă va fi necesar, vom fi pregătiți să adaptăm vaccinurile, în special cele ARNm la variante mai virulente”, a declarat Breton.
În regiunea OMS Europa, care cuprinde 53 de țări, inclusiv mai multe din Asia Centrală, varianta Omicron a reprezentat, la 18 ianuarie, 15% din cazurile noi, față de 6,3% cu o săptămână în urmă, conform demnitarului pentru sănătate.
Omicron este acum varianta dominantă în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European (SEE – Norvegia, Islanda și Liechtenstein), declarase săptămâna trecută agenția UE pentru sănătate, ECDC.
Din cauza răspândirii foarte rapide a variantei în Europa, Kluge a declarat că accentul ar trebui să fie pus pe „reducerea la minimum a perturbării spitalelor, școlilor și economiei și pe plasarea unor eforturi uriașe pentru protejarea celor vulnerabili”, mai degrabă decât pe măsuri de oprire a transmiterii.
Între timp, el i-a îndemnat pe oameni să-și exercite responsabilitatea personală.
„Dacă nu te simți bine, stai acasă, testează-te. Dacă ești pozitiv, izolează-te”, a spus el.
Kluge a mai spus că prioritatea o reprezintă stabilizarea situației din Europa, unde nivelurile de vaccinare variază între țări de la 25 la 95% din populație, ceea ce duce la diferite grade de presiune asupra spitalelor și a sistemului de sănătate.
„Stabilizare înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleșit din cauza COVID-19 și poate continua cu serviciile esențiale de sănătate, care, din păcate, au fost cu adevărat perturbate pentru cancer, boli cardiovasculare și imunizare de rutină”.
Întrebat dacă ar fi necesară o a patra doză pentru a pune capăt pandemiei, Kluge a fost precaut, spunând doar că „știm că imunitatea crește după fiecare vaccinare”. Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau