Pfizer sau Moderna? De ce nu ne putem alege singuri vaccinul. Explicatiile medicului Valeriu Gheorghita
Dimensiune font:
Tot mai multi romani se intreaba de ce nu sunt lasati sa aleaga singuri cu ce vaccin sa fie imunizati anti-COVID. Insa autoritatile spun ca acest lucru nu este inca posibil pentru ca exista un "factor limitativ" legat de aceste vaccinuri.
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccianre din Romania a transmis ca are in analiza pentru viitor posibilitatea infiintarii de centre de vaccinare in care vor fi disponibile anumite tipuri de vaccinuri.
"Cred ca la momentul actual trebuie sa luam in calcul factorul limitativ legat de disponibilitatea acestor vaccinuri. In conditiile in care ai o inechitate intre disponibilitatea vaccinurilor de la Pfizer si disponibilitatea vaccinurilor de la Moderna (....), o sa se creeze o dezorganizare completa la nivelul centrelor de vaccinare si va fi o modalitate prin care fiecare, ca la supermarket, sa ceara anumite vaccinuri.
Trebuie sa intelegem ca aceste vaccinuri sunt administrate in baza unor recomandari medicale, plecand de la niste indicatii si contraindicatii si respectand intocmai recomandarile din rezumatul caracteristicilor produsului.
Vaccinarea este un act medical si decizia finala ramane a personalului medical, a medicului din centrul de vaccinare, in functie de disponibilitatea vaccinurilor pe care o are la cel moment", a declarat Gheorghita la o dezbatere organizata de Ministerul Educatiei, intrebat de ce nu pot alege vaccinul cei care se vaccineaza.
El a adaugat ca, mai mult decat atat, Comisia Europeana a incheiat contracte cu sase companii producatoare diferite tocmai pentru a crea un portofoliu mai larg de vaccinuri, astfel incat sa asigure disponibilitatea acestora pentru un numar cat mai mare de persoane.
"Iar acest portofoliu a fost creat nu in ideea in care o persoana sa-si aleaga un anumit tip de vaccin, ci pentru a avea o disponibilitate cat mai mare si pentru a asigura in final acest prag de imunizare colectiva de 70% din populatie.
In conditiile in care vom avea mai multe tipuri de vaccinuri, care au aceeasi indicatie, aceleasi contraindicatii, acelasi profil de siguranta si de eficacitate, bineinteles ca in acest caz o persoana poate sa opteze pentru un anumit tip de vaccin atunci cand acestea vor fi in anumite centre de vaccinare dedicate. Avem in calcul, in analiza, posibilitatea sa infiintam centre de vaccinare in care vor fi disponibile anumite tipuri de vaccinuri si fiecare persoana care se programeaza stie de la inceput in centrul de vaccinare in care doreste sa se programeze ce tip de vaccin va fi disponibil", a precizat dr. Gheorghita.
El a amintit "ca vaccinarea este voluntara, nu este obligatorie si fiecare persoana trebuie sa beneficieze de informatii relevante din punct de vedere medical, informatii care se transmit de la personalul medical din centrul de vaccinare".
Vaccinare amanata
Coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, medicul militar Valeriu Gheroghita, a declarat marti, 26 ianuarie, ca, incepand cu 28 ianuarie, se amana cu zece zile o parte din programarile, pentru prima doza, a persoanelor din categoria personalului esential.
Conform oficialului, vor fi reprogramate persoanele care deservesc domenii esentiale si care nu au peste 65 de ani sau nu sufera de boli cronice.
Concret, persoanele programate sa primeasca prima doza de vaccin anti-Covid intre 28 ianuarie si 11 februarie, care nu fac parte din categoriile exceptate si mentionate mai sus, vor fi amanate cu 10 zile.
Pana in prezent, peste 530.000 de romani au fost vaccinati anti-COVID.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau