Pierderea auzului, un alt efect al COVID
Dimensiune font:
COVID-19, boala dată de infecția cu coronavirus, este legată de multe complicații pe termen lung, inclusiv leziuni cardiace, leziuni pulmonare și tulburări neurologice. Un domeniu de cercetare emergent este dacă pierderea auzului și tinitusul (țiuitul în urechi) pot rezulta din infecție - fie ca simptom, fie ca o complicație zile sau săptămâni mai târziu.
Se știe, din literatura de specialitate, că multe tipuri diferite de infecții virale și bacteriene, altele decât cea cu coronavirus, pot provoca pierderea bruscă a auzului. Dar coronavirusurile mai vechi, cele care au declanșat epidemii în ultimele două decenii, SARS și MERS, nu păreau să provoace probleme de auz sau țiuit în urechi (tinitus).
Coronavirus și pierderea auzului
Hipoacuzia bruscă, ca simptom inițial: Pe baza rapoartelor de caz publicate până acum, se pare că pierderea bruscă a auzului este rareori un simptom al debutului infecției cu coronavirus.
Într-un raport din iunie 2020 (link direct raport), mai mulți pacienți iranieni au raportat pierderea auzului la o ureche, precum și vertij. Într-un alt raport (link direct raport) despre pierderea auzului senzorial neural și COVID-19, un bărbat egiptean fără alte simptome ale infecției cu coronavirus, a dezvoltat pierderea bruscă a auzului și apoi a fost testat pozitiv. Dar, dincolo de astfel de rapoarte, nu au fost publicate multe lucrări pe această temă.
Pierderea auzului și tinitusul, ca simptome ulterioare
Ceea ce pare a fi puțin mai frecvent (deși încă rar) este dezvoltarea unei pierderi de auz, tinitus sau amețeli mai târziu în procesul de infecție, ceea ce înseamnă că aceste probleme nu fac parte din simptomele de debut pentru COVID-19, dar se dezvoltă de la câteva zile până la câteva săptămâni mai târziu, notează experții de la healthyhearing.com.
O revizuire sistematică din februarie 2021 (link direct studiu) care a reunit date despre complicațiile auditive a estimat că:
- 7,6% dintre oamenii cu COVID-19 raportează pierderea auzului,
- 14,8% raportează tinitus,
- 7,2% raportează vertij.
Studiu de caz
Deși nu există studii de amploare privind complicațiile auditive ale COVID-19, există zeci de studii de caz. De exemplu, în octombrie 2020, jurnalul medical BMJ Case Reports a publicat un studiu de caz (link direct studiu) al unui bărbat britanic în vârstă de 45 de ani care a dezvoltat tinitus și pierderea bruscă a auzului la o ureche după ce s-a îmbolnăvit grav de COVID-19. Din fericire, auzul său s-a recuperat parțial după ce a primit tratament cu steroizi pentru pierderea auzului.
Deși nu este posibil să se demonstreze că COVID-19 i-a cauzat direct pierderea auzului, au explicat autorii studiului, pare foarte probabil că acesta să fi fost cazul, mai ales că nu a primit niciun medicament care să includă pierderea auzului ca efect secundar (ototoxicitate).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau