Principiile cheie ale unui stil de viață sănătos și cum le pui în practică
Dimensiune font:
Când vine vorba despre un stil de viață sănătos, este important să acorzi timp stării tale de sănătate, să optezi pentru o dietă echilibrată, activitate fizică adecvată și să-ți păstrezi o minte curioasă și deschisă. Cu alte cuvinte, să trăiești fiecare zi la echilibrat. Acestea fiind spuse, iată cum pot fi puse în practică aceste patru principii cheie ale unui stil de viață sănătos.
Prioritizează sănătatea
Starea noastră generală de sănătate este influențată de un număr mare de factori, precum cei genetici, sau stilul de viață. Este important să previi în loc să tratezi, așadar este recomandat să faci controale medicale preventive periodice. O dată pe an este recomandată măsurarea parametrilor vitali și fiziologici, precum tensiunea arterială, colesterolul și greutatea, precum și un set de analize generale.
Nu uita să acorzi o atenție sporită controlului ocular și celui auditiv, dar și testelor de screening, precum testul Papanicolau, mamografia, examenul colorectal, evaluarea sistemului osos etc. Un medic de familie bun, care îți cunoaște istoricul de sănătate, dar și o asigurare medicala privata potrivită pentru tine și familia ta sunt atuurile care te pot ajuta să te protejezi și să tratezi adecvat anumite situații ce pot apărea.
De asemenea, pentru a avea energie și a te simți în formă, reechilibrarea ciclului tău de somn este esențială. Este important să-i asiguri corpului tău suficientă odihnă. Adoptă un ritm regulat de somn, culcă-te și trezește-te la aceeași oră. Dacă e posibil, odihnește-te timp de 10-20 de minute în timpul zilei. Evită să mănânci copios sau să bei alcool înainte de culcare.
Asigură-ți o dietă echilibrată
Să ai grijă de corpul tău înseamnă, de asemenea, să fii atent la dieta ta și să optezi pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Alege alimente bogate în vitamine, minerale, proteine și oligoelemente, precum fructele și legumele proaspete, carnea de curcan sau pui, sau produse lactate, bogate în vitaminele E, zinc, magneziu, potasiu, fier etc. Probioticele regăsite în lactate fermentate și în murături stimulează procesele de apărare imunitară asigurând echilibrul corect al florei intestinale. Pentru a-ți întreține în mod corespunzător pielea și corpul în general, la fel de importantă este hidratarea, așadar bea multe lichide, precum apă, ceaiuri de plante sau supe.
Adoptă un stil de viață activ
Este important să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, iar acest obicei te va ajuta să ai grijă și de sănătatea fizică și de cea psihologică. Fă plimbări în aer liber, jogging sau mergi cu bicicleta, activități care pot fi făcute oricând și pe orice vreme. Renunță la ascensor și urcă și coboară scările din bloc, astfel îți vei antrena diferite grupe de mușchi din corp. Sau poți opta pentru activități fizice ușoare, de interior. Alege să faci exerciții de stretching, pilates sau yoga, care te vor energiza și relaxa în același timp.
Menține o gândire echilibrată și o bunăstare emoțională
Este foarte important să îți acorzi timp pentru tine, indiferent cât de ocupat ești. Găsește-ți un hobby care să te relaxeze. Poate dorești să te înscrii la cursuri de dans, de gătit sau, de ce nu, să faci drumeții pe munte. Acordă atenție vieții sociale, acest lucru îți va influența pozitiv bunăstarea emoțională. Ieși alături de colegii de serviciu, invită vecinii sau prietenii în vizită și bucură-te de compania lor. Perioada de distanțare socială ne-a arătat cât de importantă componenta socială pentru sănătatea noastră mentală, așa încât e bine să nu neglijezi acest aspect.
Este important să știi că a trăi sănătos nu înseamnă să suferi și să te privezi de toate, dimpotrivă, înseamnă să îți permiți să rămâi deschis, să te cunoști foarte bine și să reacționezi în concordanță cu semnalele pe care organismul ți le oferă. A adopta un stil de viață sănătos, a fi pozitiv și a trăi fericit este, până la urmă, o chestiune de atitudine.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau