Psihiatrii ieșeni atacă rețelele de socializare
Dimensiune font:
* „S-a plecat de la ideea de socializare, dar lucrurile au ajuns prea departe. Este vorba de conţinut ţintit pentru anumite categorii de public, care să-i scufunde pe tineri în mediul digital. Pot fi lucruri amuzante, dar nu de socializare”, susține dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași
În ultimii ani, foarte mulți români și nu numai au început să trăiască mai mult în mediul virtual. Astfel, goana după aprecieri, vizualizări și popularitate a început să devină o obișnuință nocivă, mai ales în rândul tinerilor și al adolescenților. Conform specialiștilor, am ajuns să trăim într-o lume în care notorietatea se măsoară în numărul de like-uri și comentarii obținute pe rețelele de socializare. Acest lucru se întâmplă și din cauza dezvoltării rapide a tehnologiei. Astfel, pe orice telefon putem găsi celebrele aplicații ale rețelelor de socializare. Acest lucru nu este neapărat dăunător, susțin medicii, dar unele persoane petrec, zilnic, ore în șir în mediul online.
Socializarea lipsește cu desăvârșire
Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, susține că aceste platforme de socializare nu au nimic în comun cu socializarea. „Sunt departe de a fi reţele de socializare, nu au nimic în comun cu socializarea. Este vorba despre conţinut care este făcut să te atragă. Cum putem socializa cu un videoclip haios? S-a plecat de la ideea de socializare, dar lucrurile au ajuns prea departe. Este vorba de conţinut ţintit pentru anumite categorii de public, care să-i scufunde pe tineri în mediul digital. Pot fi lucruri amuzante, dar nu de socializare”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.
Totodată, punctează medicii, foarte mulți tineri sunt atrași de faima pe care o pot obține în mediul online. Chiar dacă aceasta este irelevantă, mulți pică în capcană și visează să devină celebri. „Este extrem de periculos acest fapt pentru că perverteşte foarte mult ceea ce înseamnă simţul, esteticul, moralul şi logica. Sunt lucruri care nu au de a face cu adevăratul succes, sunt postări care nu au nimic din caracteristicile legate de inteligenţă, logică şi notorietate. Astfel, tinerii pică de multe ori în această capcană și visează sau încearcă să devină celebri în mediul online”, adaugă medicul ieşean.
Cei care stau pe telefoane înainte de culcare pot dezvolta reale probleme
De foarte multe ori, utilizatorii de telefoane și de rețele de socializare obișnuiesc să stea mult timp înainte de culcare în fața ecranelor luminoase. Acest lucru, susține dr. Ovidiu Alexinschi, este foarte dăunător. „Este foarte nociv să stăm pe telefoane înainte de culcare, deoarece vorbim despre ecrane cu lumină albastră care afectează arhitectonica normala a somnului. Nu este în regulă să stăm ore întregi pe reţelele de socializare. Sunt extrem de acaparante din punct de vedere informaţional, găsim culori, poze, filmuleţe care reprezintă o închisoare digitală. Se transformă dintr-o formă de relaxare într-o înlănţuire, o dependenţă de conţinut”, încheie dr. Ovidiu Alexinschi. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau