Revolta unui cunoscut medic: 'S-ar putea s-avem paturi de ATI și ventilatoare, în schimb, n-avem medici. Stimați politici, când naiba vă apucați de management?'
Dimensiune font:
Medicul chirurg Florin Chirculescu, de la Spitalul Universitar de Urgență București, afirmă că, dincolo de locuri la ATI sau ventilatoare pentru bolnavii de COVID, adevărata problemă a sistemului de sănătate este lipsa medicilor. Chirculescu arată cu degetul spre decidenții politici, care în ultimii 30 de ani nu au fost preocupați de resursa umană din sănătate.
„E tragicomic să vezi câtă lume vorbește de numărul paturilor de ATI din Ro, chestia devenind de-a dreptul grețoasă când se trece la corecții inteligente: nu paturile de ATI contează, zic cei informați, ci numărul de ventilatoare.
Treaba e că s-ar putea s-avem paturi de ATI și ventilatoare – în schimb, n-avem medici, fie că-s ATI-iști, infecționiști, urgentiști sau epidemiologi; cât despre manageri de sănătate, să nu vorbim. Vrem nu vrem, medicina se face cu medici, nu e o aplicație pe telefonul mobil, iar medicii, ce să vezi, sunt puțini. Azi plătim polița pentru trei decenii de politici de personal imbecile și să n-aud că „medicii n-au atras niciodată atenția asupra acestor probleme”, fiindcă-s mulți care o fac de cel puțin zece ani. Ei, și? Ce-au făcut politicii noștri? Au băgat capu-n pământ. Adevărul e că la bursa MS/Universități, „medicul în viu” n-are curs bun – e mult sub comisioanele variilor device-uri, care, colac peste pupăză, se casează mai rapid decât un specialist, prilejuind, așadar, noi comenzi. Cu alte cuvinte, profitul conex cu un medic nu se compară cu cel adus de achiziția de aparatură sau cu o comandă în vrac la angroul Big Pharma.
În cât timp scoți pe piață un anestezist, un urgentist, un infecționist, un epidemiolog? Îți ia niște ani, în timp ce o achiziție, centralizată sau nu, se consumă în câteva luni dacă ai conexiunile necesare. Prin urmare, să nu plângem DOAR după paturi și ventilatoare, să nu plângem după lipsa ventilației non-invazive (apropo, se ocupă cineva s-o achiziționeze? e mai ieftină...), ci să ne gândim că, a cere DOAR paturi și ventilatoare e totuna cu a face ʼjde mii de kilometri de autostradă pe care pot conduce numai o mie de șoferi. Normal că e nevoie de autostrăzi sanitare, dar la felul în care facem politici de personal, vom avea mii de kilometri de benzi goale, în timp ce pacienții vor aștepta pe banda de urgență niște mașini care n-o să ajungă nicicând.
Deci, stimați politici, când naiba vă apucați de management? De comunicare nu mai zic nimic – parc-ați fi la un cap de parcelă când cu colectivizarea agriculturii”, scrie medicul pe Facebook.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau