Riscurile obezităţii la câini
Dimensiune font:
Dacă ai un animal de companie ştii că acesta are nevoie atât de afecţiune, cât şi de o hrană adecvată stilului sau de viaţă, vârstei şi stării fiziologice a acestuia.
Sunt foarte multe cazuri când proprietarii unui animal de companie, din prea multă grijă tind să îi ofere acestuia mult mai multă hrană decât acesta are nevoie. Mai mult decât atât, peste 40% din câinii din ţările dezvoltate sunt obezi. Iar acest lucru are implicaţii semnificative şi în timp poate conduce la complicaţii serioase.
Dacă ai un caine, te invităm să citeşti în continuare şi descoperi mai multe despre riscurile obezităţii, dar şi să înveţi cum să îl ajuţi pe acesta dacă a ajuns în această situaţie.
Când putem vorbi de obezitate la câini?
Un câine este considerat obez atunci când greutatea ideală este depăşită cu 15 – 20 procente. Dacă atunci când îl mângâi, nu îi mai simţi coastele cel mai probabil câinele tău este supraponderal. De asemenea, dacă îl vei cântări periodic şi vei ţine o evidenţă a greutăţii, vei reuşi să obţii o imagine mai clară a creşterii ori a pierderii în greutate.
Îţi poţi da seama dacă un câine este supraponderal sau obez şi prin schimbările comportamentului. Mai precis, un câine obez este letargic şi îi lipseşte energia. El va refuza să depună efort atunci când doreşti să te joci cu el şi preferă să doarmă din ce în ce mai mult, iar în timpul plimbărilor respiraţia lui poate fi greoaie.
Chiar dacă ai un câine obez, trebuie să ştii că nu doar hrana oferită a declanşat acest lucru. În multe cazuri, rasa, moştenirea genetică, stilul de viaţă, vârsta şi chiar sterilizarea pot creşte probabilitatea ca un câine să ajungă obez.
Riscurile obezității la câini
Este important să ştii că un câine supraponderal este expus unui risc mai mare de a dezvolta o serie de afecţiuni grave, care în timp îi pot afecta considerabil calitatea vieţii. Iată câteva dintre aceste riscuri:
- Un câine obez are o speranţă de viaţă mult mai mică;
- Un câine obez poate dezvolta probleme cardiovasculare și respiratorii;
- Obezitatea poate reduce nivelul imunităţii, iar acest lucru va creşte riscul de dezvoltare a unor infecţii care îi pot pune viaţa în pericol;
- Câinii obezi au şanse mult mai mari să dezvolte boli precum: diabet, artrită, calculi urinari şi aşa mai departe.
- De asemenea, mai trebuie să ştii că un câine obez este unul letargic. Acesta nu mai are energie, nu mai doreşte să se joace şi prefera să doarmă în marea majoritate a timpului.
Cum îţi poţi ajuta câinele supraponderal?
Dacă ai un câine supraponderal este important să iei măsuri imediat. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să mergi la medicul veterinar. Acesta, după o serie de investigaţii amănunţite, va evalua nivelul excesului ponderal al câinelui tău şi îţi va oferi câteva măsuri pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a-l ajuta să piardă în greutate. Căci pe lângă o hrană potrivită nivelului său de greutate , medicul veterinar îţi poate recomanda şi un program strict de hrănire, dar şi o serie de activităţi pe care să le faci împreună cu câinele pentru a-l ajuta pe acesta să revină la o greutate normală.
Pe măsură ce animalul de companie va începe să piardă în greutate, vei putea observa că el revine treptat la un stil de viaţă mai sănătos, este mai implicat, mai activ şi mult mai vesel.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau