România a ajuns în cea mai gravă fază a crizei Covid. La fel ca la Colectiv, guvernul cere ajutorul UE prin Mecanismul de Protecție Civilă in ceasul 13
Dimensiune font:
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat luni că timp de o lunp vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale din cauza crizei Covid. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când guvernul ia o asemenea decizie. Și asta în condițiile în care România ar fi putut să activeze Mecanismul de Protecție Civilă al UE, un instrument prin care un stat membru poate cere ajutor în situații de criză de la alte state membre.
Arafat a mai spus că România va cere ajutorul țărilor UE pentru furnizarea medicamentului Tocilizumab, utilizat pentru tratamentul Covid), și că ar fi posibil să ceară concentratoare de oxigen.
De altfel, printre domeniile pentru a fost creat aceste mecanism se numără tocmai desfășurarea de personal medical sau preluarea de pacienți.
USR a cerut încă de săptămâna trecută guvernului să activeze acest mecanism, imediat după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, soldat cu 7 morți. ”O nouă tragedie a lovit astăzi România. După Piatra Neamţ, Târgu Mureş, Matei Balş, astăzi Constanţa. În ultimul an, au fost 12 incendii în spitale şi au murit zeci de oameni. Transmitem condoleanţe familiilor victimelor de la Constanţa. Astăzi, devine tot mai clară urgenţa activării Mecanismului european de Protecţie Civilă pentru spitale. Avem nevoie de medici pentru ATI, de echipamente şi spitale mobile. Avem nevoie de transferul rapid al pacienţilor către ţările europene care, prin vaccinare, au evitat valul 4”, a transmis USR într-o postare pe Facebook.
Cu câteva zile înainte, europarlamentarul Ramona Strugariu (USR) i-a cerut premierului Florin Cîțu să activeze imediat Mecanismul de Protecție Civilă pentru spitale.
„Stimate domnule premier Florin Cîțu, stimate domnule ministru Bode, stimate domnule ministru interimar Cseke Attila,
Activați Mecanismul de Protecție Civilă pentru spitale, acum. Lăsați naibii orice dileme politice şi o faceți acum, exact aşa cum a făcut Lombardia în plină criză. Putem să îl activăm în 24h, cereți medici, paturi ATI, medicamente, echipamente, spitale mobile. Sunt refuzați la ATI copii de 2 luni. Primesc informații că medici şi oameni laolaltă sunt pur şi simplu disperați. Vor muri pe capete, acasă”, a scris Ramona Strugariu pe pagina sa de Facebook.
Premierul Florin Cîțu a refuzat însă constant să apeleze la acest mecanism. El a spus că sistemul medical va face față valului de cazuri de COVID, adăugând că autoritățile au un plan pentru a transforma mai multe spitale în spitale COVID și pentru a folosi din nou TIR-urile de terapie intensivă.
„Ştiţi foarte bine că aşa cum România a trimis echipe medicale în Slovacia, Italia, întotdeauna dacă este nevoie vom activa acest plan. El este acolo. Nu trebuie să facem ceva special. Dacă va fi nevoie, vom activa. Deocamdată nu este nevoie”, a declarat Florin Cîţu, joia trecută, la deschiderea traficului pe Pasajul Mogoşoaia.
Mecanismul funcționează astfel, potrivit Europa Liberă: o țară, indiferent dacă e membră UE sau nu, poate cere ajutor prin intermediul unui Centru de coordonare, care oferă asistență și expertiză. Peste două treimi din intervențiile acestui centru în 2020 au fost asociate pandemiei de Covid-19. Potrivit acestui for, provocările aduse de pandemie au inclus lipsa materialelor sanitare de protecție și a unui număr suficient de medici si asistente.
Pentru România, provocarea valului IV de Covid este lipsa paturilor de terapie intensivă, dar și lipsa de personal.
România a cerut ajutor european o singură dată, în 2015, după tragedia de la Colectiv. S-a întâmplat la presiunea societății civile, la șase zile după incendiu, când era clar că sistemul sanitar românesc nu poate îngriji marii arși. Ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu declarase inițial că România nu are nevoie de ajutor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau